Japansk mad forener udsøgt kultur, æstetik og smag

Scroll

Japansk mad. Asiens udsøgte køkken med en utrolig tradition. Kanpai!

Lad os begynde med det store kapitel, sushi. Det vi har taget til os med så megen appetit i Danmark. Ikke at der ikke er utrolig meget andet mad i Japan og måder at lave mad på i Japan, men det er det dansk primære valg, så vi begynder der efter denne appetitvækker.

Teppanyaki er et stegebord man sidder ved og kan se kokken stå og tilberede maden på. Teppanyaki afdelingen består af 2 borde, hvor der kan sidde op til 11 ved hvert bord. Man deler bordet med andre spisende, ligesom på en bar og man kan sagtens komme alene eller i grupper.  Og så til Sushi.

Japansk mad Traditionel fest sushi udvalg

Japansk mad. Traditionelt sushi fest udvalg

1. Sushi
Sushi er en af ​​de første japanske mad retter, der kommer i tankerne, når vi tænker på japansk køkken. Denne delikatesse var en af ​​de første japanske retter, der blev eksporteret til USA og Europa mv. efter Meiji-dynastiet i 1868, og siden da er dens popularitet støt steget år efter år.

Sushi stort udvalg

Sushi stort udvalg

Ordet ‘sushi’ henviser til enhver ret lavet med japansk ris, der er tilsat riseddike. Almindelige sorter af sushi inkluderer makizushi (sushi ris og fyld, rullet op i nori tang), nigiri sushi (formet, lille størrelse høje sushi ris med enkelte skiver rå fisk eller lignende anrettet over toppen) og inarizushi (sushi ris fyldt inde lommer med inari; en type krydret, stegt tofu).

Udon stir-fry noodles with shrimp and vegetables in wok pan on black burned wooden background

Udon stir-fry noodles with shrimp and vegetables in wok pan on black burned wooden background

2. Udon
En af de tre vigtigste nudelsorter spist i Japansk mad tradition; Udon nudler er tykke, seje og traditionelt lavet af hvedemel og saltvand. Udon kan serveres på en række forskellige måder (blandet i stir-fries, tilsat til varme gryder, serveret koldt med en tsuyu- eller tentsuyu-suppebase på siden til dybning), men bruges mest i nudelsupper, hvor de serveres i en salte suppe bouillon med forskellige pynt. Nogle af de mest almindelige udon-nudelsupperetter inkluderer kitsune udon (‘fox udon’, toppet med aburaage stegt tofu), tempura udon (toppet med tempura battered skaldyr og grøntsager) og chikara udon (‘power udon’, toppet med grillet mochi riskager).

Tofu retter

Tofu retter

3. Tofu

Selvom tofu hovedsageligt betragtes i vestlige lande som en sundhedsføde eller et vegetarisk alternativ, nydes tofu (især silke tofu) i sydøstasiatiske lande som Japan og er en almindelig del af den traditionelle diæt. For at besvare spørgsmålet ‘hvad er tofu? Det er  sojamælk, der er blevet koaguleret, med den resulterende ostemasse presset i blokke. Disse blokke kommer i forskellige fasthedsniveauer og kan spises ubehandlede (måske med et par salt korn som pynt), koges i varme gryder eller steges i velsmagende stykker og  bruges som garnering.

Tempura med skaldyr

Tempura med skaldyr

4. Tempura
Hvis du holder af sprødt stegte retter, vil du elske tempura. Tempura er stykker eller skiver kød, fisk og / eller grøntsager, der er blevet dækket af en speciel tempura-dej og dybstegt, indtil de bliver sprøde og gyldne. I modsætning til i Storbritannien, hvor  fødevarer har tendens til at være lavet af kød og fisk, er tempura tendens oftest lavet af enten små skaldyr som rejer eller grøntsager som grønne bønner, græskar, daikon mooli radiser og søde kartofler. Tempura kan spises af alene (måske med en lille revet daikon og en lille tallerken med tsuyu son dip) eller serveres oven på risretter eller nudelsupper.

Yakatori lækre forretter på små spyd

Yakatori lækre forretter på små spyd

5. Yakitori

Mens man i Vesten muligvis henter en portion chips eller en hotdog under en sportskamp, ​​henter japanerne nogle Yakitori. Med et navn, der bogstaveligt talt betyder ‘grillet kylling’, er yakitori små spyd af en bids størrelse. Kyllingestykker krydret med salt eller overhældt med en sauce eller tara af mirinrisvin, sojasovs, sake-alkohol og sukker. Der er mange forskellige typer yakitori, men de mest almindelige sorter er momo (kyllingelår), negima (kylling og forårsløg) og tsukune (kyllingekødboller).

Sashimi, tun og laks, klassisk japansk ret

Sashimi, tun og laks, klassisk japansk ret

6. Sashimi
Muligvis en af ​​de mest kontroversielle retter i hele det japanske køkken, sashimi er rå fisk eller kød, der er smukt og præcist skåret i tynde skiver og typisk serveret med daikon-radise, syltet ingefær, wasabi og sojasovs. Sashimi adskiller sig fra sushi, idet al sushi er lavet med eddike ris og ikke altid indeholder rå fisk, mens Sashimi næsten udelukkende er rå fisk og aldrig serveres med ris.

Sashimi japansk ret i smuk lille æske til f.eks. frokost

Sashimi japansk ret i smuk lille æske til f.eks. frokost

Fisken, der bruges til at fremstille sashimi, skal være så frisk som muligt, både for at minimere risikoen for kontaminering, og fordi friskere fisk giver mere smagefuld sashimi.

Ramen, en raditionel krydret ramen i en smuk skål på en sten plade

Ramen, en raditionel krydret ramen i en smuk skål på en sten plade

7. Ramen

Ramen er en nudel suppe bestående af hvedenudler (også kendt som ‘ramen nudler’), en smagfuld bouillon (sojasovs, salt, miso og tonkotsu svinekød er de fire vigtigste ramen bouillon baser) og fyldt af kød, protein, og / eller grøntsager såsom strimlet svinekød, nori tang, forårsløg, bambusskud og andre.

Ramen er en af ​​nutidens Japans absolutte yndlingsdelikatesser, der koster meget lidt og er bredt tilgængelig i restauranter og Ramen barer (som findes på næsten ethvert gadehjørne). Faktisk er japansk Ramen så populær, at der er et museum og forlystelsespark med Ramen-tema i Tokyo.

Donburi, japansk mad

Donburi, japansk mad

8. Donburi
Denne ret i en risskål er næsten lige så populær som Ramen i Japan og et populært frokostvalg for travle japanske arbejdere. Donburi fremstilles ved at tilberede (normalt ved at simre eller stege) forskellige kødsorter, fisk og grøntsager og servere over dampet ris i store skåle (også kaldet ‘donburi’). Mens donburi kan fremstilles med næsten ethvert sortiment af ingredienser, inkluderer de mest almindelige typer oyakodon (kogt kylling, æg og grønløg), gyudon (skivet oksekød og løg simret i en sojasovs suppe), stegte tempura stykker dryppet i tsuyu og katsudon (panerede og dybstegte svinekoteletter eller tonkatsu, simret i tsuyu med løg og æg).

Natto japansk mad fermenterde bønner

Natto japansk mad fermenterde bønner

9. Natto

På samme måde som Marmite deler den britiske nation især for nu at finde en parallel, deler også natto japanerne. Denne traditionelle japanske mad fremstilles ved at fermentere sojabønner i en særlig type bakterier, der produceres naturligt i den menneskelige mave-tarmkanal. Natto har en stærk lugt, der ligner lugten af muggen ost, samt en klæbri /slimet struktur, som mange finder afskrækkende. Imidlertid elsker mange andre disse fermenterede sojabønner for deres fyldige salte og salte (eller umami) smag og deres rigelige næringsværdi. Er natto lækker eller modbydelig? Det er op til dig at beslutte. Du har final call, men giv den en chance!

Oden japansk mad

 

10. Oden
Ingen kold japansk vinter ville være komplet uden Oden. Denne vinterret  eller nabemono fremstilles ved at tage et udvalg af grøntsager og proteiner (inklusive forarbejdede fiskekager, mochi-riskager, kogte æg, daikon-radise, konjac yam og tofu).

Oden restaurant Tokyo Japan. jpg

Oden restaurant Tokyo Japan

De simres i en let bouillon krydret med sojasovs og dashi (en suppekraft lavet af infusioner af bonitofiskflager, kombu tangtang og / eller andre salte ingredienser) i en stor varm gryde i midten af ​​et bord. De spisende  kan derefter øse deres yndlingsstykker op og nyde med karashi-sennep og andre krydderier. Ud over at være et solidt hovedmåltid fungerer den kogende varme krukke også som et effektivt “varmetæppe” på kolde aftener.

Tamagoyaki_by_naotakem_in_Tokyo

Tamagoyaki_by_naotakem_in_Tokyo

11. Tamagoyaki

En alsidig delikatesse, der kan nydes til morgenmad, frokost eller aftensmad, tamagoyaki (som bogstaveligt talt betyder ‘kogt æg’) er en japansk omelet lavet ved sekventiel kogning og rullning af flere lag pisket æg (undertiden krydret med sojasovs og / eller sukker). En friskkogt tamagoyaki ligner en sammenrullet crêpe, som derefter kan skæres op og spises af sig selv (ofte er det sådan, den spises ved morgenmaden) eller bruges påfyldning eller udfyldning af sushi. En tamagoyaki-toppet nigiri sushi spises ofte i sushi barer som den sidste ret, da Tamagoyaki har en lille smule sødme, der gør Tamagoyaki næsten dessertlignende.

Snow Crab ogSoba Noodle Salad og naturligvis chopsticks

Snow Crab ogSoba Noodle Salad og naturligvis chopsticks

12. Soba

Ellers kendt som ‘boghvede nudler’ (‘soba’ er det japanske ord for ‘boghvede’), er soba en af ​​de tre hovedvarianter af nudler, der oftest spises i Japan. I modsætning til udon og ramen; soba nudler er lavet delvist, hvis ikke helt, af boghvede mel. Dette giver dem en tydelig jordagtig og let nøddeagtig smag, der fungerer godt med stærkere smag som hvidløg og sesam. Soba kan serveres varmt i supper med påfyldning af forårsløg, agetama tempura flager, kamaboko fiskekager og / eller grillet mochi) eller kold med en side af tsuyu og garniture af grønne løg, strimlet nori tang og wasabi.

Tonkatsu, Eating Japanese style

Tonkatsu, Eating Japanese style

13. Tonkatsu

Tonkatsu svinekødskoteletter er en af ​​de mange yoshoku eller ‘vestlige’ fødevarer, der oprindeligt blev introduceret til Japan af europæere. Som de fleste andre yoshoku-fødevarer tog japanerne den originale tonkatsu og gjorde den til sin egen. I dag fremstilles tonkatsu ved at lægge svinekoteletter i sprøde panko-brødkrummer og frituresteg dem, indtil de er gyldenbrune i farven. De serveres normalt dryppet i frugt-og-grøntsagsbaseret tonkatsu-sauce med strimlet kål og andre sprøde salatgrøntsager på siden. Tonkatsu nydes også ofte som en del af en bento-frokost i en japansk karry (kendt som ‘katsu curry’) eller i  en sandwich.

Under redaktion, forventes færdig i marts 21.

 

Rejsen til Japan, kæmpe rejse intro til Japan

Rejser til Japan, du aldrig glemmer

 

Hvornår åbner Japan for rejser igen?

Japan åbner for rejser til foråret 2021

 

Dinoasauerne har erobret japansk hotel!

Dinosauerne har overtaget hotel i Japan!

Kort oversigt

Populære rejseartikler