Friuli i det smukke, nordøstlige Italien

Friuli,  fra Venezias kanaler til de højeste bjerge i nordøst

Friuli er begunstiget med et perfekt klima for vindyrkning. Og det startede vor interesse for Friuli, en af Italiens 20 regioner (Se kortet). Det var de utroligt elegante hvidvine. Så vi ville vide mere: Og det var især Pinot Grigio vindruen og vinene (Pinot Gris)  som vakte nysgerrigheden. Hvordan ser området ud, hvad er der at se og opleve? – Velvidende at hele Italien i al sin forskellighed har noget særligt at byde ind med. Det skal bare identificeres. Så her var det Pinot Grigio. Lad os gribe det håndtag og åbne døren.

Vejen til Friuli

For feriebilister fra Danmark, der gerne kører til Toscana og Rom, er det en overkommelig tur gennem Dolomitterne (men tager tid) eller den “lækre måde” er at tage et par dage i Venedig og så køre til Friuli ad autostradaen eller omvendt, de ligger tæt på hinanden.

På kun en 1/2 time fra Venedig begynder det at tynde markant ud i trafikken, og turister af betydning i antal kan du ikke længere se i bakspejlet. Du er på eventyr i Italien. Du er tæt på de høje bjerge i Dolomitterne og Slovenien og de gode oplevelser.

Floden ved Cividale del Friuli

Floden ved Cividale del Friuli

Friuli har selvstyre og har sit eget sprog lidt som i Trentino hver tysk og italiensk blander sig ret harmonisk, men du forstår sikkert intet, og ingen fornærmelse er tilsigtet. Kun ca. 1.3 mill.  indbyggere kan sproget. En charme i sig selv, for du kan sagtens klare dig med engelsk eller italiensk.

Du er ved en “crossroad” i det centrale Europa. Et utroligt spændende område med sandstrande og private laguner  langs den adriatiske kyst det ene øjeblik til  de højeste bjerge knejsende det næste.  Her finder du lokkende, især hvide vine (der var de igen), der med vinranker i højderne producerer indtagende vine. Minder i øvrigt meget om de østrigske, måske fordi terroir er meget lig hinanden med mineraler i højden i bjergene. De bliver akkompagneret af et helt “sig selv” køkken, og du slapper af i en velsignet uforstyrrethed, hvis det er det du søger. Ellers må du til Trieste.

Trieste den gamle charmerende militære havneby

Trieste den gamle charmerende militære havneby

Du vil uden tvivl også nå Trieste, den charmerende, men også militære havneby, der var  Italiens værn mod det tidligere så urolige sydlige østeuropa. Trieste danner også grænse til Slovenien, vi  også her burde skrive mere om, og det kommer!  Trieste har en næsten Wien agtig stemning inklusive Sachertorte, fine, klassiske cafeer, hvor man i gamle dage før Ipaden, sad og skrev bøger som Ernest Hemingway og James Joyce gjorde her,  eller læste aviser og bøger før en tur på stranden. Og så når du måske grænsen til Østrig. Man har smukke naboer også.  Du har nu dannet dig et første  indtryk af Friuli.

Ernest Hemingway tømmer skoene for sand

Ernest Hemingway tømmer skoene for sand

Friuli og Hemingway. A love affair

Den berømte amerikanske forfatter Ernest Hemingway rejste mange gange til Friuli og har brugt Friuli i sin berømte roman Farewell to Arms om første verdenskrig, hvor Hemingway selv som 17-18 årig volunterede som ambulance chauffør. Næsten umuligt at forestille sig, hvor dybt, det må have sat sig som spor i sjælen, at se så meget elendighed i så ung en alder, men Hemingway havde evnen til at omsætte virkelighed og indtryk til verdens litteratur, og måske var det hans terapi. Italien elskede han i al fald. Det var især det, der nu er et kendt og stort ferieområde, Lignano som Hemingway besøgte. Dengang ikke andet end sand, hav og store drømme om en fremtid. Byen Pinato var en del af en vision om en spiralformet by, som nu realiseret og er berømt. Fotoet viser Hemingway i området  med skoen fuld af sand. Han elskede også at gå på andejagt i Tagliamento,  og han havde et crush på en smuk 19 årig italienske pige, (husk han selv ikke var ret gammel). Det blev til novellen Across the river and into the trees. Idag kan man finde den café, han mest frekventerede og besøge en smuk park som  Lignano opkaldte efter ham og generøst tilbød han kunne bo i. Hemingway´s minde er stadig levende i Friuli.

The sun goes down in the vineyards of Friuli Venezia-Giulia

The sun goes down in the vineyards of Friuli Venezia-Giulia

Next stop Udine

Udine er ret uopdaget, og ret smukt eller rettere utroligt smuk, det er næste stop på turen i Friuli, men først skal vi have et glas vin.

Hvidvinene fra Friuli er blandt italiens bedste

Hvidvinene fra Friuli er blandt italiens bedste

Vine i Friuli

Tak for din tålmodighed. Her de lovede vintips:

Friuli producerer nogle af Italiens bedste hvidvine. Den lokale hedder  Friulano, den mest komplekse og mineralske, som man siger, dernæst Malvasia og Picolit der minder om tysk eller østrigsk Spätlese. Du ret velkommen til at besøge en vingård, men giv dem lige et kald først, de skal jo også passe vinmarkerne eller er bare ikke hjemme. Det er ikke så kæmpestort heroppe i Friuli som i Toscana eller Bourgogne, men snarere varmt, venligt og mindre. Et enoteca, der er værd at starte tilegnelsen af smag og viden i,  er Enoteca  Cormòns,  (enotecacormons.it). Her kan du nyde over 100 lokale vine, så er vi lige som igang.

Enoteca de Cormons i Friuli

Enoteca de Cormons i Friuli

Vil du se et rigtigt winery og tæt på Trieste så kunne det være hos Renato Keber, der har en ultramoderne vingård med  pinot bianco and ribolla gialla, i snart 10 år. Vinruten fra Trieste,  for en sådan er der, leder dig til op i bjergene og her kunne et pitstop være  Cividale og Vignaioli Specogna, der ligger med den smukkeste udsigt over  Colli Orientali, Friuli’s måske mest kendte vinmarker på de østlige skråninger.  Det er her du får den Pinot Grigio, du har ventet på så længe. Dertil skinke og lokale oste, og ikke et øje er tørt. Friuli, nu er vi venner.

 

 

Agriturismo Relais Russiz Superiore

Agriturismo Relais Russiz Superiore

Hvor skal jeg bo i Friuli ?

Her er et  forslag. Agriturismo i Italien giver dig typisk et smuk sted på landet, og her et vinproducerende charmerende sted.

Relais Russiz Superiore

Flere følger!

Se også forslag til overnatning her

Kort om Friuli

Friuli-Venezia Giulia er en selvstyrende,  italiensk region i det nordøstligste hjørne af landet. Regionen grænser op til Østrig og Slovenien. Den har et areal på 7.856 km² og har 1.183.764 indbyggere. Friuli-Venezia Giulias hovedstad hedder Trieste. Regionen er meget bjergrig. Den vigtigste landbrugsafgrøde er vino!

Mere om Italien

Romantik og nostalgi i Bergamo

Mere om rejser med lækker mad og vin?

Se det store afsnit om italiensk mad.

Italiensk mad fra Trento til Sardinien

Belgien byder på de lækreste fristelser

Bruxelles i Belgien er livsnydernes by

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler