Wienerschnitzel fra Østrig og landets klassiske retter.

Wienerschnitzel på den rigtige måde. Bliv klogere på Østrigs madkultur.

Wienerschnitzel fra Østrig er traditionelt en kotelet af kalvekød, typisk inderlår, der er banket pænt tynd og derefter dyppet i mel, æg og brødkrummer (i nævnte rækkefølge) og stegt, indtil den er virkelig sprød og gylden. Selvom den er tæt forbundet med Wien (Wiener betyder “fra Wien” på tysk), stammer Schnitzel faktisk fra Milano, Italien. Eller gør den? Læs videre og få svaret. Endnu en krølle på den kulinariske historie.

Som kuriosum kan jeg nævne, at den bedste wienerschnitzel jeg har fået i Danmark var på Café Lindevang på ydre Frederiksberg, tæt på KB hallen. En omvej værd som man siger.

WienerSchnitzel & Spätzle, Østrig
WienerSchnitzel & Spätzle, Østrig

Men lad os lave og spise en rigtig Wienerschnitzel fra Østrig

Selvom den ikke blev opfundet i Wien, er den panerede og stegte kalveret blevet et af byens berømte ikoner.

Så tager vi lige den med oprindelsen lidt mere i detaljer: Wienerschnitzelens sande oprindelse er blevet et spørgsmål mellem gastronomiske  historikere. Ja, de findes. En ting er dog helt sikkert: Wienerschnitzel er virkelig kosmopolitisk. De tidligste tråde fører til Spanien, hvor maurerne beklædte kød med brødkrummer i middelalderen.

Det jødiske samfund i Konstantinopel er på samme måde rapporteret at have kendt en ret, der ligner Wiener Schnitzel i det 12. århundrede. Så om legenden omkring importen af ​​”Costoletta Milanese” fra Italien til Østrig af feltmarskal Radetzky er sand eller blot en god historie, gør i virkeligheden meget lidt forskel. Så længe schnitzlen er mør og sprød!

Sådan laver du Wienerschnitzel fra Østrig, tilmed den fra Wien altså

Har du lyst at prøve kræfter med en Wienerschnitzel fra Østrig? Super, så går vi igang.

Trin 1:
Læg koteletterne ud, fjern eventuelt skind og pisk til det er tyndt. Smag til på begge sider med salt og peber. Læg mel og rasp i separate flade tallerkener, pisk æggene sammen på en anden tallerken med en gaffel.
Beklæd hver schnitzel på begge sider med mel, træk derefter gennem de sammenpiskede æg, og sørg for, at ingen del af schnitzlen forbliver tør. Til sidst lægges brødkrummerne i, og krummerne trykkes forsigtigt ned med den modsatte side af gaflen (dette får krummebelægningen til at “fluffe op” bedre under tilberedningen).

Wienerschnitzel, klassisk stil, Østrig

Trin 2:
I en stor pande (eller 2 mellemstore pander) smeltes tilstrækkeligt klaret smør til, at schnitzlen kan svømme frit i olien (eller varme planteolien op med 1 – 2 spsk klaret smør eller smør).
Læg først Schnitzlen i gryden, når fedtet er så varmt, at det hvæser og bobler, hvis der kommer lidt rasp eller et lille stykke smør i den.
Afhængigt af tykkelsen og typen af ​​kød steges det i mellem 2 minutter og 4 minutter, indtil det er gyldenbrunt. Vend med en spatel (må ikke gennembore belægningen!) og steg på den anden side, indtil den er tilsvarende gyldenbrun.

Trin 3:
Fjern den sprøde schnitzel og læg den på køkkenpapir til tørre. Dup forsigtigt for at tørre schnitzlen. Anret på tallerkenen og pynt med skiver af citron inden servering.
Server med persillekartofler, ris, kartoffelsalat eller blandet salat.

Tilberedningstid: afhængig af tykkelse og kød, 4 – 8 minutter.

Er en wienerschnitzel fra Østrig med eller uden ansjosen?

Det er altid uden ansjos. Det er en dansk tradition, vort værdifulde bidrag til Wienerschnitzel.

Se mere om det østrigske kulinariske niveau

Østrigs kulinariske rejser

Meget mere om det klasssiske og moderne østrigske køkken

Østrigs madkultur, traditionelt bjergkøkken i ny tolkning

Sommer i Østrig

Østrigs turistbureau

Der er en hel serie, du kan finde når du klikker på Østrigs madkultur.

Book din rejse, rejsebureau, fly, hotel

*Vi gemmer kun information om dig, der er nødvendig for at levere nyhedsbrevet og relaterede ydelser til din mailadresse. Du kan altid slette din tilmelding direkte i nyhedsbrevet, så slettes navn og mail også.

Populære

Rejseartikler

Formel 1 rejser 2026

Formel 1 rejser 2026

Formel 1 rejser 2026 – Den ultimative guide til fart, oplevelser og verdens største motorsportsfestivaler Formel 1 rejser 2026 er

Skiing with amazing view of swiss famous mountains in beautiful winter snow Mt Fort. The matterhorn and the Dent d'Herens. In the foreground the Grand Desert glacier.

Skiferie i Schweiz 2026

Din Ultimative skiguide til Schweiz Schweiz står som kronjuvelen inden for europæisk skiløb og tilbyder en uovertruffen kombination af spektakulære

We use cookies and similar technologies. Functional cookies for essential site features are always active.
For analytics and marketing cookies, please choose your preference. Learn more here

Sicilien, rejser til hele verden

Tilmeld dig Traveltalk Nyheder

Få rejseinspiration 3-4 gange om måneden. Vi viser dig hvor du kan rejse hen – og hvordan.
Globale rejsetips, nyheder og video-links samlet ét sted.
Nemt at tilmelde, nemt at afmelde. ✈️

Søgning