Serra de Tramuntana, Mallorcas magiske bjerge 

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  
TravelTalk - Rejsemal Icon
Arrangører

Serra de Tramuntana er største bjergkæde. 

Serra de Tramuntana er Mallorcas imponerende og langstrakte bjergkæde (90 km) og et eventyr at besøge. Mallorca er faktisk en ret stor  ø. ca. 100 km lang og 70 km bred. Ligger ud for Barcelona i Middelhavet, der kan nås med fly på 45 minutter. Kun 3 timer fra Danmark og med dejligt klima, god stil og masser af fede oplevelser. Og så er det notorisk en smuk ø med utal af strande, hyggelige byer, og nu når vi er ved de bjerge, hvad er der nu med dem? Er de ikke bare pittoresk baggrund på din bil eller scooter tur rundt  på øen eller et lille pit-stop for et glas hvidvin og en tomatsalat ? Not really, Serra de Tramuntana hedder den længste bjergkæde og er perfekt til en biludflugt, men også til mountain biking, løb og hiking og har en unik historie.

15 km bred bjergkæde på Mallorca med 11 fantastiske toppe

Først og fremmest bør man, når vi taler om Mallorcas bjerge  nævne Serra de Tramuntana, som er en op til 15 km bred bjergkæde med 11 bjergtoppe, der når op over 1.000 m højde, og som løber parallelt med den nordvestlige kyst. Bjergene strækker sig i 90 km længde fra øen Sa Dragonera mod sydvest til Cap Formentor mod nord. De dækker 18 kommuner og dækker ca 30 procent af øens areal.

Mallorca vilde bjerge, Serra de Tramuntana

Mallorca vilde bjerge, Serra de Tramuntana

Serra de Tramuntana indlemmet på UNESCO´s World Heritage listen

Mallorcas bjerge er påviseligt noget særligt: I 2011 blev Serra de Tramuntana indlemmet på UNESCO´s World Heritage Site liste i “Cultural Landscape” kategorien. Hvad er så de specielle kvaliteter, der får den bjergkæde på så fornem en liste ? Det skyldes, at landskabet på imponerende vis er transformeret fra golde bjerge til en frugtbar bjergkæde takket være et vandingssystem, oprindeligt udtænkt af araberne, men forfinet gennem århundreder med det resultat, at Serra de Tramuntana i dag er både en smuk bjergkæde, men også rummer mange områder, der er opdyrkede og bidrager til Mallorca´s  spisekammer og økonomi.

Læs alt om Spanien som rejseland

Mallorcas bjerge Serra de Tramuntana terrasser

Mallorcas bjerge Serra de Tramuntana terrasser

Kort sagt en ret utilgængelig bjergkæde er delvist  gjort til højtliggende, opdyrket landbrug med terrasser, som vi også kender det fra Asiens risdyrkning i bjergene, og der er vandmøller, der hjælper med til at forarbejde høsten. Her er tilplantet med ikke mindst oliventræer, mandeltræer, appelsinlunde, tomater og vin. Serra de Tramuntana har over tid fået tilføjet en landskabelig værdi og en nytteværdi uden at miste sin unikke karakter.

Hikingture,  der får dit hjerte til at banke for Mallorca

Landevejen  MA 10 løber hele vejen igennem Serra fra Andratx til Pollenca krydser forskellige landskaber, med flotte klipper, der ser ud over Middelhavets blå flade. Landskabets farver afhænger af sæson. Nogle gange om vinteren er toppene dækket med sne. De små landsbyer rummer en landlig charme, du ikke finder i de semi-mondæne havne som Palma De Mallorca. Andratx ligger på den sydvestlige spids af øen. Port d’Andratx, der ligger et par miles syd for Andratx, er et eksklusivt feriested.

General view of port Andratx , Mallorca Spain

Udsigt over havnen i Andratx , Mallorca, Spanien

Så skal vi en tur på vandretur i bjergene? Vandreture oplever en enorm efterspørgsel. Måske er det kombinationen af motion, fordybelse og overkommelighed ? Ja og så et skønt rejsemål som Serra de Tramuntana.

Glamping i Spanien (luksuscamping til få penge)

Glamping rejser i Spanien

Hiking i uberørte bjerge en time fra Palma

Hiking i Serra de Tramuntana er en mellemsvær eller lettere udfordring. Du vælger selv efter temperament og form. En time fra Palma og langt fra de overfladiske turistfælder knejser bjergene og forventningens glæde fylder dig, selv dine lægmuskler melder sig klar til kamp. Stierne, du skal gå på, er typisk skabt af bjergbønder og arbejdere, der i de tidlige 1900 tal skulle bære kul ned fra bjergene. De så næppe charmen ved hiking.

Se charmerende Palma

Palma de Mallorca


Der er tre højdepunkter over 1000 meter, som du kunne vælge til eller fra. Men forår, sensommer og efterår giver de bedste forudsætninger for en vandretur i behagelige temperaturer. Tag en kærlig ven eller veninde med, (inkl. din ægefælle som valgmulighed) for hiking giver en enestående mulighed for at være sammen på en måde, som fremmer en dialog, der hverken er for meget eller lidt. Det er nok en voksen måde at være sammen på, lidt som caminoen. Du økonomiserer med det hele, og det vigtige bliver sagt. Kan være en bemærkning, som pas på de løse klippestykker eller jeg kan se på kortet, der er en frokostrestaurant  om 30 minutter, eller jeg skylder dig en undskyldning fra 2013. Mangel på øjenkontakt fremmer forunderligt nok oprigtigheden. Her er 3 ruter ud af mange. De regionale myndigheder tilføjer nye ruter “hele tiden”.

Caminoen i Nordspanien, 775 km til fods til Santiago

Beautiful panorama of the town Estellencs in the mountains of Tramuntana on Mallorca, Spain

Beautiful panorama of the town Estellencs in the mountains of Tramuntana on Mallorca, Spain

Hiking ruter i Serra de Tramuntana

Es Capdella til  Estellencs
Turen der typisk kan gøres på 4.5 timer, og er 11 km og bevæger som godt og vel 450 højdemeter op, begynder ved Galatzoe og snor sig op gennem dalen. Det er ikke en super dramatisk tur, men en væsentlig del er i et smukt opdyrket landskab med oliven og mandeltræer. Der er de smukkeste udsigter mod Middelhavet mod syd.

Afstand: 9 km. Tid: 4 timer. Sværhed: nem.

Valldemosa Mallorca

Valldemossa is a village and municipality on the island of Majorca, part of the Spanish autonomous community of the Balearic Islands. It is famous for one landmark: the Royal Charterhouse of Valldemossa.

Fra Chopin´s yndede Valdemossa til Deia

Her skal du nok have det rigtige fodtøj på, for turen begynder effektfuldt med en ret stejl stigning på 500 højdemeter ud af Valldemossa, hvor du med fordel kunne overnatte, tilmed billigt. Her når du et utroligt smukt udsigtspunkt på den såkaldte ærkehertugens sti. Turen tager nok 5 timer og er på 11 km. Udsigten kompenserer rigeligt for den lidt før høje puls. Frokosten, såfrem du er startet tidligt, kunne indtages i Deia, og en tur på den smukke strand anbefales varmt.

Cartuja, Mallorca, Chopin´s house

Cartuja, Mallorca, Chopin´s house

Bonus info:  Chopin var født i 1810 i Polen og dannede par med den næsten lige så kendte kvindelige forfatter George Sands, I 1838 sejlede de til Mallorca og boede i et stort hus ret isoleret i en periode. Det må have været en stor kontrast til livet i Paris, hvor de var datidens mest kendte par. Det passede fint med deres behov for at komponere og skrive at flytte til Valdemossa. Roen, naturen, det smukke store hus.  Men det var ikke altid så idyllisk. Bla. brød lokalbefolkningen sig ikke om at de to kunstnere “levede i synd”  og den ret skrøbelige Chopin var alvorligt syg om vinteren. Chopin sagde dog i et løftet øjeblik: “I shall certainly go to live in an enchanting Charterhouse in the most beautiful country in the world; sea, mountains, palm trees, a cemetery, a church dating back to the Crusades, the ruins of a mosque, thousand-year-old olive trees…! Now, dear friend, I am enjoying life a little more, I am very close to the most beautiful things in the world, I am a better man.” (Chopin)

Visit Valldemossa

Afstand: 14 km. Tid: 5,5 timer. Sværhed: svær.

Cuber søen i Serra de Tramuntana

Cuber søen i Serra de Tramuntana

Cuber til Alaro

Du/I begynder i Cuber og turen, der begynder så uskyldigt, men forvandler sig til en veritabel udfordring. Man bevæger sig gennem et udpræget bjerglandskab og rammer Finca Soller (se også overnatningsmuligheder her), hvorefter turen går ned nedad igen og ender i livlige og hyggelige Alaro med cafeer og restauranter og butikker. Tilbage i den relativt trygge civilisation.

Afstand: 16 km. Tid: 6 timer. Sværhed: medium.

Tag til Spanien

Barcelona, fra Ramplaen til tapas, nydelsens by

Barcelona kan du nå fra Palma på Mallorca på få timer med hydrofoil. Helt oplagt dags udflugtsmål.

Sierra Nevada – Europas sydligste skisportssted

Sierra Nevada er et utroligt sted, over 3000 meter bjerge og skiløb eller bjergvandringer, 1 god time til kysten og en dukkert i Middelhavet samme dag, du løber på ski! 

Danskernes foretrukne rejsemål. Kender du dem?

Spaniens Turistkontor 

Opdag din drømmelejlighed i Mallorca

Opdag din drømmelejlighed i Mallorca

Måske vil du også interessere dig for Østrigs højeste bjerg?

Grossglockner Hochalpenstrasse: toppen af Østrig

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler