Grossglockner Hochalpenstrasse: toppen af Østrig

Grossglockner Hochalpenstrasse: Kør op helt op til Østrigs højeste bjerg

Grossglockner Hochalpenstrasse er et fantastisk stykke asfalt og højalpin vej nærmest til toppen af Østrigs højeste bjerg. Det er ikke engang svært at komme tæt på toppen. I Østrig rager talrige bjerge mere end tre kilometer op, faktisk tæt på 25 (Se Østrigs højeste bjerge), men ét af dem – det majestætiske Grossglockner – strækker sin tinde hele 3.798 meter i vejret, hvilket gør det til Østrigs højeste bjerg. Men Grossglockner er meget mere end det.

Großglockner-Hochalpenstraße er en bjergvej, der forbinder Heiligenblut og Fusch, i øvrigt med mange gode hoteller undervjs. Vejen når en højde på 2.572 m, og er Østrigs højeste bjergpas. Vejen, der blev bygget i perioden 1930 til 1935, har en samlet længde på 47,8 km. Årligt kører ca. 270.000 biler op og ned af Hochalpenstrasse, der kun har åbent  fra maj til oktober. Ruten til toppen går helt tilbage til Romerriget, hvad rigtigt meget i Europa gør. Det er en betalingsvej. Men for mig intet problem, ville betale selv i østrigske schilling, skulle det komme dertil.

grossglockner-hochalpenstrasse i Østrig

grossglockner-hochalpenstrasse i Østrig

Grossglockner Hochalpenstrasse, 48 km panorama bjergkørsel

For mere end 80 år siden påbegyndte man anlæggelsen af Hochalpenstrasse – et enormt projekt, hvor man via hårnålesving efter hårnålesving bliver ført op i højderne. Men det store arbejde, der stod færdigt i 1935, var alle anstrengelserne værd, for bjergvejen fremstår nu som en af Europas smukkeste panoramastrækninger. Vejen er samtidig en af Østrigs mest besøgte seværdigheder, og der venter både cyklister, motorcyklister, bilister og turister i bus en storslået oplevelse på den majestætiske strækning. Hvor vejen slutter i 2572 meters højde, er man i det højalpine terræn, langt over trægrænsen og i hjertet af Nationalpark Hohe Tauern.

Ud over den 48 kilometer lange og fredede Hochalpenstrasse byder området omkring Østrigs højeste bjerg på masser af naturskønne scenerier, hvor besøgende oplever gletsjere, vandfald og rå klipper helt tæt på.

Grossglockner murmeldyr holder frokostpause

Grossglockner murmeldyr holder frokostpause

Hiking på Grossglockners smukke bjergsider

Grossglockner er kun for erfarne alpinister med professionelt udstyr?

Nej heldigvis er der anlagt et større system af hiking stier for alle grader af øvet og uøvethed hen over hele Hoch Tauern National Park, i midten af hvilken Grossglockner ligger. Mange af disse stier begynder ved parkeringspladser på Alpevejen til toppen, meget bekvemt. Du kan også leje en lokal guide for at få det fulde udbytte af din hikingtur.

Din guide vil være en højtuddannet “mountain ranger”, som kender de gamle pilgrimsruter og turer til grotter og forladte miner og ikke mindst kan udpege de smukkeste steder og vilde dyr som murmeldyrene ovenfor eller prægtige rovfugle og bjerggeder i den store national park, som I hiker og  vandrer igennem.
Der er også ture velegnede for børn ned til 6 års alderen. Find det lokale turistkontor senest kl 16 på en hverdag og tilmeld jer en hiking tur dagen efter, eller spørg på hotellet.

https://www.traveltalk.dk/grosglockner-hochalpenstrase/

View from Wildspitze Peak, Ötztal Alps, Austria

View from Wildspitze Peak, Ötztal Alps, Austria

Østrigs højeste bjerge

De 5 højeste bjerge i Østrig er:

1. Großglockner, 3798 m i Kärnten,Tyrol, Hohe Tauern (Bjergmassiv)
2. Wildspitze, 3774 m i Tyrol, Ötztal Alperne
3. Weißkugel, 3738 m i Tyrol, Ötztal Alperne
4. Großvenediger, 3662 m, Tyrol, Hohe Tauern
5. Hinterer Brochkogel, 3628 m,Tyrol, Ötztal Alperne

Som det kan ses, ligger langt de fleste bjerge over 3000 meters højde i det østlige Østrig. Og der er mere end 20 bjerge i Østrig over 3000 meter.

Andre forslag til aktiv ferie

 

Oplev Zugspitz fra fugleperspektiv eller mountainbike

Oplev Zugspitz fra fugleperspektiv eller mountainbike

Læs mere om Østrigs høje bjerge her på traveltalk. Over 70 rejseforslag.

Mere bjergferie i Europa

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler