Armenien, verdens ældste vinland

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  
TravelTalk - Rejsemal Icon
Arrangør  

Armenien, et stort rejse eventyr i måske verdens ældste vinland

Rejser til Armenien leverer rejse highlights og stjernestunder  på stribe. Dem er der så rigeligt af. De står i kø på nethinden, når du er hjemme igen fra din rejse til Armenien. Ja der er oplevelser nok  til endda mange rejser. Armenien er stadig tæt på at være et jomfrueligt rejseland, så hvis du er til eventyr/adventure rejser, jagt, fiskeri, god vin og mad, fantastisk arkitektur og historie (ældste vinproducerende land i verden og ældste kristne land), høje snedækkede bjerge mend skiløb og mere, vil du sandsynligvis finde Armenien dit slags rejsemål.

Gør dine rejsedrømme til virkelighed

Du kan søge på 1, 2 eller 3 kriterier:

Rejseinteresse
Rejsemål, der matcher din rejseinteresse
Rejsearrangør der kan levere din drømmerejse

Hvad slags ferie kunne du tænke dig?

Hvilket land kunne være dit rejsemål?

Rejsebureauer


Vidste du, at Traveltalk har over 1000 rejsetips og vokser hver dag. Klik Bookdinrejse.dk for at se mere fra danske rejseleverandører. Se også flybilletter mv fra Skyscanner.

Det er en rigtig globetrotter, der siger “På min seneste skiferie til Armenien…”. Og glemte vi at sige, det hele derover koster indtil videre ret tæt på “nada”. Dine rejsepenge vil række imponerende langt. Du skal også tage et par  forholdsregler og undgå nogle få områder af lokale konflikter med “naboer” mod syd, læs Melodi Grand Prix favoritten Aserbajdsjan.

Armenien dramatsik bjerglandskab

Armenien dramatsik bjerglandskab

Armeniens utrolige vinhistorie, ældre end vor europæiske

Lad det være sagt: Armenske vine er top-notch og deres silkebløde cognac fik Winston Churchill, Englands berømte statsminister under 2. verdenskrig,  kørt og sejlet til England som godstransport før online handel fandtes. Så de kan noget derover. Hvordan startede det hele? Vi skal langt tilbage.

Siden oldtiden har Armenien været berømt for sine traditioner for vinfremstilling, der stadig er en væsentlig del af Armeniens økonomi og identitet. En gammel vingård, der findes i Areni-hulen, går tilbage til 6100 før Kr. og er den ældste i verden, idet de druefrø, der er vist ved genetiske analyser, er dem fra den allerede amvendte druesort Vitis vinifera. Den skrevne  historie med armensk vin kan spore sine rødder tilbage til 401-400 f.Kr., da de græske hære ledet af Xenophon passerede gennem armenske lande og efter sigende blev mødt med vin og øl. Måske et ret effektivt forsvar. Disse drikkevarer blev fremstillet og opbevaret i “karaser” (lerpotter). Arkæologiske udgravninger udført af Pyatrovski i det 19. og 20. århundrede har bekræftet, at hvad der i dag er Jerevan i det 9. århundrede f.Kr. var et vinfremstillingscenter. Arkæologer har også fundet vinlagre med 480 karaser i Teishebaini-fæstningen i Yerevan. Hver karas kan efter sigende rumme op til 37.000 liter vin. Udgravningsarbejder i både Karmir Blur og Erebuni-lokaliteterne afslørede i alt 10 vinforråd med 200 karaser. Disse udgravninger viste os Armeniens gamle vinkultur, som lever den dag idag.

 

Lake Sevan i Armenien

Lake Sevan i Armenien

Den kæmpestore Sevan sø skal ses på rejser til Armenien

En smuk sø dækker 1/6 af landet, og ligger i en højde af 1900 meter, hvilket betyder et køligere klima i de varme somre end det lavereliggende Armenien, så de lokale tager der ud fra hovedstaden i weekender og på ferie. Du kan svømme i det klare vand, dyrke sejlsport, spise fremragende grillet fisk osv. Du kan bo i et dejligt hotel super tæt på søen eller leje en hytte eller sommerhus. Alt er ret billigt. Det er kun en time fra hovedstaden Yerevan med bus, men leje en bil, når du er i Armenien, er vores anbefaling. Infrastrukturen er fin i dette område af Armenien og vejene ok.

Søen Sevan er en yderst vigtig kilde til drikkevand, fiskeri og elproduktion. Efter års probelmer med at sænke vandet i søen på grund af elproduktion er der nu en omvendt proces med tilførsel af mere vand fra bjergene, med et rigere økosystem i den store sø og et højere vandniveau som resultat. Et must besøg, mens du er i Armenien.

The 9th century Armenian monastery of Sevanavank at lake Sevan.

 

Sevanavank Monestery på selve kanten af søen Sevan

I den nordvestlige del af Sevan-søen, på en klippefyldt halvø, finder vi et af de mest fremtrædende eksempler på middelalderlig armensk arkitektur – Sevanavank-klosteret. Husk, at Armenien er det første kristne land i verden, så kulturarven fra den tidlige tid af kristendommen er meget interessant.

I oldtiden var halvøen en ægte ø. Det var adskilt fra søbredden med 3 km  af det klareste vand fuld af fisk , som blev fanget af klosterets munke.  Godt tænkt. Munkene ankom først der i slutningen af det 8. århundrede, og de byggede også et lille kapel. Placeringen var så hensigtsmæssig, at det voksende munke broderskab også begyndte at bygge et kloster der. Først skar de  klippen plan, en bedrift i sig selv,  og lagde store stenblokke på den.  Senere blev tre kirker, munkeceller og andre dele af klostret opført. Der er meget at opleve på din rejse til Armenien.

Klsotret Geghard, rejse til Armenien

Klsotret Geghard, rejser til Armenien

Klostret Geghard

Kloster Geghard (5-13 cc) er købt af Cognachuset Proshyan. Klosteret består af tre kirker, et stort mausoleum udhugget ind i bjerget. Samt spændende renoverede overnatningsmuligheder. Også et sikkert bud på hvad du bør se i Armenien.

Rejse til Armenien. Jerevan.

Rejser til Armenien. Jerevan.

Yerevan er hovedstaden og et rejse højdepunkt

Jerevan er hovedstaden og største by i Armenien samt en af verdens ældste beboede byer. Beliggende langs Hrazdan-floden, er Yerevan det administrative, kulturelle og industrielle centrum af landet. Det har været hovedstaden siden 1918, den fjortende i Armeniens historie og den syvende placeret i eller omkring Ararat-sletten. Byen tjener også som sædet for det araratiske pavelige bispedømme; det største bispedømmet i den armenske apostolske kirke og et af de ældste bispedømmer i verden.

Rejse til Armenien

Lignende posts om kulturrejser

Capadoccia, Turkey

 

 

 

 

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler