Happy Chinese New Year!

Scroll

Kinesisk nytår er en global fest. 2019 er Grisens år.

Det kinesiske nytår følger den kinesiske 12 års cyklus med et dyr for hvert kinesisk år. Vi er nået til  Grisens år i 2019, og det var Hundens år i 2018. Det kæmpe store og for kineserne vigtige nytår fejres i 2019 fra 4. februar og to uger frem, i 2018 var det fra den 16. februar, 2018. Der er i alt 12 dyresymboler som afløser hinanden efter flere kriterier, bla månens bevægelser ifølge kinesisk astrologi.  Som det kan ses overfor, så er det ikke samme dag fra år til år, men samme symbolik, ritualer, mad og en gigantisk fest, vi næsten ikke kan forestille os med over 1 mia. deltagere verden rundt.

Grisen er symbolet på enthusiasme, optimisme og hårdt arbejde. Kineserne ser også disse træk, som vigtige for de mennesker, der er født i grisens år.

 

Chinesee new year Asia-Cina-lanterne

Sådan fejres det kinesiske nytår

Alle kinesere fejrer denne begivenhed, så det er verdens største nytårsfest. Den fejres i Kina, i Vancouver, i London, Taiwan og i Singapore, ja i Danmark af herboende kinesere.
For det første så ligger det kinesiske nytår ikke på samme faste dag, som vort nytår, men følger månens bevægelser: Bliver også kaldt for måne nytår eller forårsfestival og er den vigtigste af de traditionelle kinesiske helligdage. Kinesisk nytår begynder på dagen for den anden nymåne efter vintersolhverv.
Fejringen af der kinesiske nytår begynder aftenen før, det er nymåne anden gang  i et år, og den flere uger lange nytårsfest slutter først, når det er fuldmåne 15 dage senere. Den 15. dag fejres helt overdådigt i det nye år og kaldes Lanternefestival, som fejres om aftenen med lys i røde lanterner, og børn der bærer lanterner i en parade.

River Hongbao Nytårs Festen i Singapore

Fra den berømte nytårsfest i Singapore ved Marina Bay. Ca. 15 minutter langt fyrværkeri i 2019, og festen bliver ved i 2 uger.

Den første dag vil, da den følger nymånen ligge mellem 21. januar og 20 februar. I 2017 var det den 28. januar og i 2018 er det den 16. februar. Ikke helt som vi kender vort nytår. I 2019 4.2.2019.

Det kinesiske nytår er mange hundrede år gammelt

Fejringen som tradition af det kinesiske nytår på denne måde er mange hundrede år gammel. Man ærer de gamle kinesiske guddomme og forfædre. Nytåret fejres som sagt i andre asiatiske lande og lande, hvor kinesere har slået sig ned, men typisk fejres det kinesiske nytår i Kina, Taiwan, Hong Kong, Macau, Singapore, Indonesia, Malaysia, Korea, Thailand, Vietnam, Cambodia, Mauritius, Australia, og Philippines m.fl.

I det store land Kina varierer måden at fejre det kinesiske nytår på ret så meget. Ofte begynder festen aftenen før selve nytåret med en familie middag. Man gør også grundigt rent i hele boligen, for at fjerne onde ånder og ulykke og byde de gode hændelser velkommen i det nye år.
Vinduer og døre er smykkede med røde papirklip med små tekster med temaet “held og lykke”, “langt liv” og “rigdom”. Andre typiske aktiviteter omfatter fyrværkeri ikke så mærkeligt da det jo var kineserne der op fandt krudtet. Især i det nordlige Kina spiser man dumplings, som er dampede små boller med forskelligt kød indhold. Nytårsaften er de dog typisk fyldt med grøntsager.

Planlægger du en rejse til Kina, er det absolut værd at se, om du ikke kunne få den store nytårs oplevelse med.

Mere om stor Kina som rejseland

Læs mere om Bejing som rejsemål i Kina

Læs mere om Nytår i HongKong

Rejs med Singapore Airlines

Kort oversigt

Book din rejse her

Planlægger du en rejse til Kina, er det absolut værd at se, om du ikke kunne få denne store oplevelse med af det kinesiske nytår.

NEWS TRAVELTALK

Populære rejsemål