Happy Chinese New Year!

Scroll

Kinesisk nytår er en global fest. 2020 er Rottens år.

Det kinesiske nytår følger den kinesiske 12 års cyklus med et dyr for hvert kinesisk år. Vi er nået til  rottens år i 2020. Det var grisens år i 2019, og det var Hundens år i 2018. 12 dyr i alt skifter i en ret kompliceret cyklus.

Kinesisk nytår 2020. Rottens-aar-2020

Hvornår er det kinesiske nytår 2020?

Det kinesiske nytår i 2020 falder den 25. januar (som er en lørdag), og den gigantiske nytårsfestival i lande med en større kinesisk befolkning varer til nymåne den 8. februar, cirka 15 dage i alt.

Som en officiel helligdag kan kinesere få op til syv dages fri fra arbejde fra 24. til 30. januar.

Hvad symboliserer rotten i kinesisk astrologi?

Rotten er den første af alle dyr symboliseret i den kinsiske kalender og mytologi. Ifølge en kinesisk oldgammel myte sagde en kinesisk Jade-kejser, at dyrenes rangorden ville blive besluttet af den rækkefølge, de ankom til en stor fest. han afholdt. Rotten lurede oksen ved at sætte sig på oksens ryg. Så da de ankom til målstregen, sprang Rotten ned og landede foran oksen og blev først. Rotten anses for klog og snedig.  Egenskaber der også gælder mennesker født i rottens år. En god iagttager af andre mennesker. Kort sagt i Kina er synet på dette dyr ret anderledes end i vesten.

Når det gælder yin og yang (阴阳 — yin yáng), er rotten yang og repræsenterer begyndelsen på en ny dag. Den symboliserer også natten.

I kinesisk kultur blev rotter set som et tegn på rigdom og overskud og frugtbarhed. På grund af deres reproduktionshastighed bad/beder ægtepar også til rotten for at få børn.

Chinese New Year 2019

Der er i alt 12 dyresymboler som afløser hinanden efter flere kriterier, bla månens bevægelser ifølge kinesisk astrologi.  Som det kan ses overfor, så er det ikke samme dag fra år til år, men samme symbolik, ritualer, mad og gigantiske fester, vi næsten ikke kan forestille os med samlet over 1 mia. deltagere verden rundt.

I 2019 var det grisens år- Grisen som eksempel er symbolet på enthusiasme, optimisme og hårdt arbejde. Kineserne ser også disse træk, som vigtige for de mennesker, der er født i grisens år.

 

Chinese new year Asia-Cina-lanterne

Chinese new year -Cina-lanterne

Sådan fejres det kinesiske nytår

Alle kinesere fejrer denne begivenhed, så det er verdens største nytårsfest. Den fejres i Kina, i Vancouver, i London, Taiwan og i Singapore, ja i Danmark af herboende kinesere.
For det første så ligger det kinesiske nytår ikke på samme faste dag, som vort nytår, men følger månens bevægelser: Bliver også kaldt for måne nytår eller forårsfestival og er den vigtigste af de traditionelle kinesiske helligdage. Kinesisk nytår begynder på dagen for den anden nymåne efter vintersolhverv.
Fejringen af der kinesiske nytår begynder aftenen før, det er nymåne anden gang  i et år, og den flere uger lange nytårsfest slutter først, når det er fuldmåne 15 dage senere. Den 15. dag fejres helt overdådigt i det nye år og kaldes Lanternefestival, som fejres om aftenen med lys i røde lanterner, og børn der bærer lanterner i en parade.

River Hongbao Nytårs Festen i Singapore

Fra den berømte nytårsfest i Singapore ved Marina Bay. Ca. 15 minutter langt fyrværkeri i 2019, og festen blev ved i 2 uger.

Den første dag vil, da den følger nymånen ligge mellem 21. januar og 20 februar. I 2017 var det den 28. januar og i 2018 er det den 16. februar. Ikke helt som vi kender vort nytår. I 2019 4.2.2019.

Det kinesiske nytår er mange hundrede år gammelt

Fejringen som tradition af det kinesiske nytår på denne måde er mange hundrede år gammel. Man ærer de gamle kinesiske guddomme og forfædre. Nytåret fejres som sagt i andre asiatiske lande og lande, hvor kinesere har slået sig ned, men typisk fejres det kinesiske nytår i Kina, Taiwan, Hong Kong, Macau, Singapore, Indonesien, Malaysia, Korea, Thailand, Vietnam, Cambodia, Mauritius, Australia, og Filippinerne m.fl.

I det store land Kina varierer måden at fejre det kinesiske nytår på ret så meget. Ofte begynder festen aftenen før selve nytåret med en familie middag. Man gør også grundigt rent i hele boligen, for at fjerne onde ånder og ulykke og byde de gode hændelser velkommen i det nye år.
Vinduer og døre er smykkede med røde papirklip med små tekster med temaet “held og lykke”, “langt liv” og “rigdom”. Andre typiske aktiviteter omfatter fyrværkeri ikke så mærkeligt da det jo var kineserne der op fandt krudtet. Især i det nordlige Kina spiser man dumplings, som er dampede små boller med forskelligt kød indhold. Nytårsaften er de dog typisk fyldt med grøntsager.

Planlægger du en rejse til Kina, er det absolut værd at se, om du ikke kunne få den store nytårs oplevelse med.

Bangkok happy new year countdown fireworks and lantern at Wat Arun Temple, Bangkok Thailand.

Det kinesiske nytår i andre lande. “Bangkok happy new year countdown fireworks and lantern at Wat Arun Temple, Bangkok Thailand.”

Mere om stor Kina som rejseland

Kort oversigt

Populære rejsemål