Warszawa – set med en dansk studerendes øjne, der elsker byen!

Warszawa set med unge friske øjne

Vi bad en god ven og studerende, som elsker Warszawa om en personlig beretning, 2019:

Warszawa først set på ” beer and value for money” parametret: SU-ladte gymnasieelever er i mange år taget til Prag for at tage bestik af muligheden for at drikke sig fulde for håndører langt væk fra mor og fars årvågne og bekymrede miner. Omtrent samme prisniveau har også været at finde i andre omkringliggende østeuropæiske lande, hvor man som turist ligeledes har kunnet leve billigt i mange år. Men ifølge en ny undersøgelse fra Hotel Reservation Service underbyder Polens hovedstad Warszawa hele banden målt på, hvad man som rejsende i gennemsnit må slippe af gryn for en overnatning. Med 79 euro per nat i gennemsnit sidder Warszawa komfortabelt i de laveste lag, når det kommer til hotelpriser. Det fortløbende spørgsmål er da, hvorvidt byens resterende kvaliteter har, hvad der skal til for at retfærdiggøre en sviptur mod øst. Det umiddelbare svar er, at det – som så meget andet – handler om øjnene, der ser. Man kan argumentere for, at globaliseringen i løbet af de sidste 30 år har omfavnet de europæiske storbyer og med sine brede armes fulde kraft klemt dem ind mod sig. Alle nærmer de sig hinanden i udtyrk, prisniveau og ”feel”, og man ved efterhånden, hvad man som europæisk turist kan forvente af byer som London, Paris, Berlin, Rom blandt flere; et velfungerende offentligt transportsystem, et utal af spisesteder i form af caféer, restauranter og bistroer samt en følelse af blot at være én blandt mange udenlandske besøgende. Disse velkendte karakteristika er imidlertid sværere at notere sig i Warszawa. Dermed ikke sagt, disse ikke eksisterer, men man møder ikke undergrundsstationer på hvert et gadehjørne. Man føler ikke caféerne stryge om ørerne på en som riffelskud på en slagmark, og byens fortid som kommunistisk satelitnationen giver byen sit østlige præg, der er så tydeligt som lysene på Museet for Kultur og Videnskab midt i byen, når natten falder på. Snittet af det østlige, det alternative og det stadigt udviklende vil skære den for nogle. For nogle vil det være en oplevelse, at byens lokale forankring stadig glitrer under et lag af velkendte  metropolsymptomer.

Mariott Panorama Skybar Warszawa

Mariott Panorama Skybar Warszawa

Warszaza´s skyline nydt fra Mariott´s skybar

For nogle vil det charmere, at betonklodserne i byens forstæder ikke kan løbe fra sin fortid som Sovjet-byggeprojekter, og at de – for den tilrejsendes øje – til tider exotiske madprodukter på lørdagens farmers’ market præsenteres af ikke-engelsk talende polakker i en nedlagt fabriksbygning. Havde det ikke været for Museet for Kultur og Videnskab havde det med lidt god vilje ikke været en overdrivelse at påstå, at byens centrum set med den vanlige turists øjne er ret attraktionsløst i betragtning af, at det trods alt er hovedstad i et land af betydelig størrelse. Det er næsten som om byen prøver at finde sig selv ved at spejle sig i noget så kommercielt som Marriott- hotellet over for museet. Bemeldte skybar har en fantastisk udsigt over byen, som kan nydes til loungemusik i selskab med en cocktail og rødbrunt møblement. Bestemt en oplevelse værd – men jo ikke den store kulturskat.

De sande attraktioner i Warszawa ligger væk fra hovedstrøgene

De sande attraktioner i Warszawa ligger “mellem linjerne”, væk fra de steder, der kunne minde om Strøget, Themsen, Karl Johan Gate og lignende. Bevæger man sig mod de mindre gader og stræder samt den gamle bydel vil man finde mange spændende skulpturer og monumenter, der kan guide en igennem den polske kultur og historie. Den gamle bydel er helt speciel, og en café-turné på en søndag, hvor de udendørs siddepladser er tilgængelige er en fremragende mulighed for blot at betragte livet, som det flyder igennem de polske gader. Den Jødiske Kirkegård, Den Ukendte Soldats Grav og Krigsmuseet vidner omvendt om, at polakkerne som nation har været igennem mange hårde tider i løbet af de sidste 100 år, og disse steder kan med fordel besøges, hvis man er interesseret i at få et indtryk af, hvor langt polakkerne er kommet i løbet af de sidste par årtier. Derfor må konklusionen herfra være, at Warszawa med de rette briller på er ligeså smuk og rig på oplevelser som de fleste andre rejseoplevelser. En hel del af dem er bare at finde på ukonventionelle steder i Warszawa og i sindet – så det er bare om at komme på jagt.

Rejser til Polen; storbyferier og uberørt natur tæt på Danmark

Rejser til Polen – storbyferier og uberørt natur tæt på Danmark

Se mere om Polen her (Officielt turistsite)

Book Polen her

Andre storbyferie rejsemål

Læs også om storbyen Berlin

Holzmarkt– Frirum i Berlin med urban kreativitet

Shopping in London, rejsetips ?

 

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler