Waitomo Glowworm Caves, naturens eget lysshow

Scroll

Waitomo Glowworm Caves er oplyst af 10.000 selvlysende orm!

En absolut toppost på “must see” listen på New Zealands Nordø er Waitomo Glowworm Caves. Waitomo er et maori ord og kan deles i “wai” = vand og “tomo” = hul eller indgang.

En del af grotterne blev opdaget tilbage i 1887 af en maori og en englænder, der de næste par år udforskede grotterne med stearinlys som eneste lyskilde. De byggede en båd og sejlede ind i mørket, hvor de til deres store overraskelse opdagede de tusindvis af glowworms, selvlysende orme. Ivrige efter at vise omverdenen dette sted, åbnede de et par år efter for besøgende.

Waitomo Glowworm Caves

Waitomo Glowworm Caves

Når man ankommer bliver man mødt af “Waitomo Visitor Centre”, der blev genopført i 2005 efter en voldsom brand. Dette imponerende bygningsværk har for sin specielle arkitektur modtaget flere priser som et storslået bevis på, hvordan arkitektur kan gå i et med den omkringliggende natur. Det hele er opført i træ og med en meget speciel overdækning, der minder lidt om et sejl, hvor lyset kan trænge igennem.

Juni måned og vinter i New Zealand

I juni måned er der ingen eller lille ventetid – det er jo vinter i New Zealand med sol og ca. 15 grader. Man starter besøget i Waitomo Glowworm Caves med at få taget et rigtigt turistbillede med grøn baggrund.

Guiden, en lille kort og tæt maori-dame, giver de indledende informationer på rigtig maori-engelsk, så der skal lyttes godt efter. Sammen med de resterende besøgende guides man nu igennem grotterne, hvor man passerer de mest fantastiske drypsten. Det eneste lys er nogle svage lamper ved gulvet og trapperne samt enkelte rundt omkring på drypstenene.

Drypstenene og alle de formationer, der er dannet gennem tusinde år er et ubeskriveligt syn. Efter et stykke tid bliver man bedt om at gå ind i mørket. Nu kan man kun høre maori-guidens stemme fortælle, hvor mørkt der var dengang grotterne blev udforsket – meget mørkt!

waitomo glowworms filaments

waitomo glowworms filaments

In the chapel – drypstenshulen i Waitimo

Pludselig bliver lyset tændt, og der åbner sig et helt fantastisk syn. Vi står nu i det såkaldte “Chapel”, hvor der er højt til loftet og drypstensformationerner nu tager form som en slags orgelpiber, heraf navnet. Der er en helt unik akustik i rummet, og derfor afholdes der musikarrangenter bl.a ved juletid. Som bonus info fortæller vores guide, at selveste Rod Stewart har sunget der engang. Hun fortæller også, at et dryp fra en af stenene betyder held. En god bonus information, når man efterhånden har følt lidt dryp hist og pist.

Herefter fortsætter turen videre gennem mørket, indtil man bliver bedt om at stoppe og kigge til venstre. I en åbning i klipperne kan man skråt til højre se nogle lysende prikker i en stor sø langt nede. Drejer man både krop og hoved, kan man nu se enkelte Glowworms på selve klippevæggen – endnu et imponerende syn. Nu er det snart tid til højdepunktet, bådturen. Vi famler os frem ned til båden i den svage belysning.

Stille glider båden igennem den mørkeste grotte frem mod de berømte Waitomo glowworm caves

Vel ombord glider båden lige så lydløst frem og ind i det mørkeste mørke. Og stille men sikkert glider vi mod dagens store finale. For ganske rigtigt bliver man nu mødt af titusindvis af Glowworms, et fuldstændig fantastisk syn! De er overalt – på klippesiderne og oven over os, som en stjernehimmel. Ingen siger noget, og den eneste lyd i grotten er de blide bådskvulp.

Guiden benytter nogle snore i loftet til at styre båden. Turen tager ca 10-15 min. og man suger til sig af indtryk. Pludselig er der et svagt lys forude og guiden siger, at billeder nu er tilladte. Desværre må man ikke filme inde i selve grotten, da blitzlys vil ”slukke” for de lysende Glow Worms.

Turen til Waitomo Glowworm Caves er slut. Man bliver sat af, og står tilbage med det fantastiske syn af The Glowworms på nethinden. Man kan næsten forestille sig, hvordan det må være at svæve rundt ude i rummet med alle de blinkende stjerner i det komplette mørke. Men heldigvis behøver man ikke en tur i rummet for at se titusindevis af funklende ildkugler i mørket – den kan klares med en sviptur til New Zealand og Waitomo Glowworm Caves.

Mere om utrolige New Zealand

Traveltalk har et helt afsnit om New Zealand her, som vi udvider løbende.

Her er historien om hvorfor du skal tage til New Zealand, måske kun  een gang, men ret sikkert uforglemmelig.

New Zealands skønhed

Rejseforsikring bookes her

Rejser bookes her

Kort oversigt

Populære rejseartikler