Mad fra Mellemøsten fra street-food til taffelmad

Mad fra Mellemøsten, hvad man kan nyde, og hvordan man laver det

Mad fra Mellemøsten eller arabisk køkken, libanesisk, Saudi Arabisk osv. er en rig og mangfoldig kulinarisk tradition, der er blevet påvirket af en mange faktorer gennem århundreder. Disse omfatter regionens klima, kultur, religion og tilgængelige ingredienser.

Den arabiske verdens køkken er præget af en stor variation og opfindsomhed. Almindelige basisvarer omfatter ris, brød, lam, kylling, fisk og grøntsager. En bred vifte af krydderier og urter bruges til at tilføje smag til retter, og mange arabiske retter er ret solide og mættende.

Der er en række regionale variationer i det arabiske køkken, men nogle almindelige favoritter inkluderer hummus (en kikærtedip), Falafel (stegte kikærter som runde boller), shawarma (krydret kød grillet på spyd) og kibbeh (hakket lam eller oksekød blandet med bulgurhvede). Arabisk kaffe er også meget populær og serveres ofte med søde kager eller dadler.

Table with various Arabic food served. Middle Eastern cuisine

Bord med diverse arabisk mad serveret. Mellemøstligt køkken

De mest populære traditionelle arabiske retter

Traditionelle arabiske retter laves typisk med lam eller kylling som den vigtigste proteinkilde og tilberedes ofte i en lergryde eller grilles over åben ild. Almindelige krydderier, der bruges i det arabiske køkken, omfatter spidskommen, gurkemeje, nelliker og kanel. Ris er en fast bestanddel af mange arabiske retter og serveres ofte sammen med grøntsager eller kogt kød. Der er mange populære arabiske retter, men nogle af de mest kendte inkluderer:

Falafel, fra street food til vegansk favorit

Falafel tilsætten en række forskellige krydderier, herunder spidskommen, koriander, paprika, gurkemeje, ingefær og salt for at nævne nogle få. Alle disse krydderier arbejder sammen om at skabe en unik og lækker smag, der har gjort falafel til en populær streetfood over hele verden.

Healthy Vegetarian Falafel Balls

Healthy Vegetarian Falafel Balls

Når det kommer til at lave falafel, er der to forskellige metoder, som du kan bruge. Den første metode er at lægge tørrede kikærter i blød i vand natten over, før de males til en pasta. Den anden metode er at bruge dåse kikærter, hvilket vil spare dig for noget tid, men måske ikke giver dig så meget smag.

Når du har din kikærte pasta, er næste trin at tilføje krydderierne og blande det hele sammen, indtil det danner en glat dej. Derefter skal du forme dejen til små kugler eller bøffer og stege dem i olie, indtil de er gyldenbrune og sprøde.

Falafel serveres typisk med fladbrød eller pitabrød, toppet med hakkede løg, tomater, agurker og tahinisauce. Det giver et lækkert og mættende måltid, der kan nydes når som helst!

Kabsa, ris med lam eller kylling

Kabsa: En risret, der typisk er lavet med kylling eller lam, Kabsa er en fast bestanddel i mange arabiske hjem, typisk lavet med lam eller kylling og krydret med krydderier som spidskommen, gurkemeje og kanel.

An authentic Saudi chicken kabsa (known in Qatar as majbous), garnished with raisins and toasted almond flakes, on a serving bowl. Kabsa is a national staple for Saudi Arabia and the Arab Gulf States.

An authentic Saudi chicken Kabsa (known in Qatar as Majbous), garnished with raisins and toasted almond flakes, on a serving bowl. Kabsa is a national staple for Saudi Arabia and the Arab Gulf States.

Maqluba eller Makluba

Maqluba eller Makluba: En ris- og grøntsagsret, der ofte er på hovedet, når den serveres, maqluba er en anden populær mulighed. Risretten på hovedet laves normalt med kylling eller lam, grøntsager (såsom tomater, aubergine og løg) og stegte nødder (såsom mandler eller pistacienødder).

Makluba, en "omvendt" ris- og grøntsagsret

Makluba, en “omvendt” ris- og grøntsagsret

Musakhan

Musakhan er en traditionel, oprindelig palæstinensisk ret, der typisk består af kylling, løg og sumak bagt på fladbrød. Den serveres ofte som hovedret, men kan også bruges som forret eller tilbehør. Retten menes at stamme fra landsbyen Musaka på Vestbredden.

Navnet Musakhan kommer fra det arabiske ord for “at gøre varmt” eller “at varme op”. Dette henviser til, at retten typisk serveres varm, lige ud af ovnen. Ingredienserne er enkle, men når de kombineres, skaber de en kompleks og smagfuld ret.

Musakhan chicken with sumac and onions served with taboo bread

Musakhan chicken with sumac and onions served with taboo bread

Kyllingen marineres normalt i en blanding af krydderier som sumak, spidskommen og hvidløg, før den koges. Dette giver kødet en dyb smag, der passer godt sammen med løg og sumak. Dejen til fladbrødet krydres også typisk med krydderier som spidskommen eller fennikelfrø.

Sumak er et krydderi, der er knaldrødt, syrligt og aromatisk. det er knuste bær fra en slags hjortetakstræ, der hedder Sumak.

Natural sumac spice

Musakhan serveres traditionelt med yoghurt eller labneh (en type yoghurt) og syltede agurker ved siden af. Yoghurtens kølighed hjælper med at balancere rettens krydderier, mens pickles tilføjer en sprød kontrast til det bløde brød og kylling.

Middle Eastern Chicken Shawarma, Pita Sandwich, roll in a pita with fresh vegetables, cream sauce and French fries

Middle Eastern Chicken Shawarma, Pita Sandwich, roll in a pita with fresh vegetables, cream sauce, and French fries

Shawarma

Shawarma. Denne sandwich-lignende ret laves typisk med lam eller kylling, der langsomt er blevet tilberedt på spyd. Tyndt skåret kød (normalt lam eller kylling), der grilles på spyd og serveres i et pitabrød med revet salat, tomater og tahinsauce.

Tabbouleh salad

Tabbouleh: En salat lavet med bulgurhvede, hakket persille, mynte, tomater og løg. Den smages normalt til med citronsaft og olivenolie.

A bowl of delicious fresh tabouli with parsley, mint, tomato, onion, olive oil, lemon juice, and bulgar wheat.

A bowl of delicious fresh tabouli with parsley, mint, tomato, onion, olive oil, lemon juice, and bulgar wheat.

Fattoush, endnu en lækker salat fra Mellemøsten

Fattoush: En salat lavet med ristede eller stegte stykker pitabrød, hakkede grøntsager (såsom agurker, tomater og løg) og krydderurter (såsom mynte og persille). Den smages normalt til med citronsaft og olivenolie.

Traditionel fattoush-salat på tallerken med pita-croutoner, agurk, tomat, rødløg, grøntsagsblanding og krydderurter.

Traditionel fattoush-salat på tallerken med pita-croutoner, agurk, tomat, rødløg, grøntsagsblanding og krydderurter.

Opskrifter til mad fra Mellemøsten

Hvis du leder efter nogle lækre arabiske madopskrifter, er du kommet til det rigtige sted! Her har vi samlet en samling af vores yndlingsretter fra hele den arabiske verden, inklusive klassikere som hummus og falafel, samt mere unikke muligheder som Ma’amoul cookies og shawarma. Uanset om du er i humør til noget sundt eller solidt, er der en arabisk opskrift her, som alle kan nyde!

Hjemmelavet græskar Hummus

Hjemmelavet græskar Hummus

Hummus

Ingredienser:
-1 dåse (15 oz) kikærter, drænet og skyllet
-1/4 kop tahini
-1/4 kop citronsaft
-2 fed hvidløg, hakket
-1 tsk stødt spidskommen
-1/2 tsk salt
-1/4 tsk sort peber
-1/4 kop vand
-2 spsk olivenolie
-1 tsk paprika

Falafel og lækker hummus, kikærter, pita, grøntsager og krydderier

Falafel og lækker hummus, kikærter, pita, grøntsager og krydderier

Instruktioner:

1. Tilsæt kikærter, tahin, citronsaft, hvidløg, spidskommen, salt og peber i en foodprocessor eller blender og blend, indtil det er glat.

2. Mens foodprocessoren kører, tilfæj vand indtil den ønskede konsistens er nået.

3. Hæld hummusen i en serveringsskål og dryp med olivenolie og paprika. Server med pitabrød eller grøntsager til dypning.

Sunde vegetariske falafel med ris og salat, udbredt i Mellemøstligt køkken

Såddan kan du nemt komme tæt på den perfekte Falafel. Sund vegetarmad for alle. Mætter, nærer og smager.

Ingredienser:
-1 kop tørrede kikærter, udblødt natten over
-1/2 løg, hakket
-3 fed hvidløg, hakket
-1 tsk spidskommen
-1 tsk salt
-1/4 tsk sort peber
-1 spsk mel
-1/4 kop persille, hakket
– Vegetabilsk olie til stegning

falafel on plate with homemade hummus

falafel on plate with homemade hummus

Instruktioner:

1. Dræn kikærterne og kom dem i en foodprocessor med løg, hvidløg, spidskommen, salt, peber, mel og persille.

2. Puls indtil blandingen bliver en grov pasta.

3. Hæld spiseskefulde af blandingen i hånden og form til kugler.

4. Opvarm olie i en stegepande ved middel varme og Steg falafelkuglerne til de er gyldenbrune på alle sider. Server med tahinisauce eller din yndlingsdyppesauce.

Mellemøstens køkken: Kylling eller okse Shawarma

Pita Sandwich, rulles i en pita dej med friske grøntsager, flødesauce og pommes frites om the side, men det behøver ikke være en “wrap”.

Er shawarma, den mest kendte arabiske/mellemøstlige ret? Tæt på og sådan laver du den nemt hjemme.

Shawarma Plate , Shawarma beef and chicken plate

Shawarma Plate, Shawarma beef and chicken plate

Ingredienser:
-1 pund udbenet lam eller kylling, skåret i tynde strimler
-1/2 tsk stødt spidskommen
-1/2 tsk paprika
-1/4 tsk stødt kanel
-1/4 tsk stødt nelliker
-1/4 tsk stødt allehånde
-1/2 tsk salt
-1/4 tsk sort peber
-2 spsk olivenolie
-1 løg, skåret i skiver
-3 fed hvidløg, hakket
-1 kop hønsebouillon
-10 fuldkorns pita stykker brød

Tahinisauce:
-1/2 kop tahin
-1/4 kop citronsaft
-3 fed hvidløg, hakket
-1/2 tsk salt
-Vand efter behov for konsistens

Instruktioner:

1. Kombiner lamme- eller kyllingstrimlerne i en stor skål med spidskommen, paprika, kanel, nelliker, allehånde, salt og peber. Dryp med olivenolie og rør rundt til belægning.

2. Forvarm en grill eller grillpande over middel varme.

3. Tilsæt lamme- eller kyllingstrimlerne og løgskiverne til grillen eller grillpanden og steg til kødet er gennemstegt

Er mellemøstlig køkken sundt?

Samlet set anses det arabiske køkken for at være sundt. Dette skyldes, at det er stærkt afhængigt af friske ingredienser, såsom grøntsager, frugter og magert kød. Arabisk køkken er også typisk lavt i sukker og fedt, hvilket gør det til en god mulighed for dem, der leder efter et sundt måltid.

Hvilke dyr spises ikke i det arabiske køkken?

Der er ingen specifikke dyr, der ikke spises i det arabiske køkken. Det er mere eller mindre en myte. Svinekød undgås dog typisk, da det anses for at være urent i islam.

Historien om mellemøstlige køkken

Det arabiske køkken er et af de ældste køkkener i verden. Det er rigt og mangfoldigt med påvirkninger fra mange forskellige kulturer. Det arabiske køkken er blevet påvirket af fødevarer fra Mellemøsten, Afrika og Europa. Den tidligst kendte arabiske kogebog blev skrevet i det 10. århundrede.

Det arabiske køkken er kendetegnet ved dets brug af krydderier og urter. Almindelige krydderier omfatter spidskommen, kardemomme, kanel, nelliker og safran. Urter som mynte, persille og koriander bruges også.

De bedste restauranter med mellemøstlig køkken i Europa

Når det kommer til de bedste restauranter for arabisk mad i Europa, er der mange kandidater. Alene i London er der flere fremragende muligheder for dem, der leder efter autentisk arabisk køkken. Her er nogle af de bedste restauranter for arabisk mad i Europa:

Al-aryan: Denne restaurant er beliggende i det centrale London og tilbyder et lækkert udvalg af traditionelle arabiske retter.

Mama’s Kitchen: En anden fremragende mulighed i London, Mama’s Kitchen serverer lækker hjemmelavet arabisk mad.

Den libanesiske restaurant: Som navnet antyder, har denne restaurant specialiseret sig i libanesisk køkken og tilbyder en omfattende menu med både traditionelle og moderne retter.

Za’atar: Denne restaurant ligger i Paris og tilbyder et fantastisk udvalg af både traditionelle og moderne arabiske retter. Højdepunktet på menuen er uden tvivl za’atar kyllingen, som er et must at prøve!

Dommen over mad fra Mellemøsten

Der er så mange lækre arabiske og mellemøstlige retter og opskrifter at prøve. Hvis du leder efter noget nyt at lave mad, hvorfor så ikke prøve nogle af disse? Fra traditionelle retter som kabsa og hummus til mere moderne opskrifter som quinoasalat og ristet blomkål, der er noget for enhver smag. Så hvad venter du på? Kom i gang med at lave mad!

Det arabiske køkkens historie er lang og rig, der afspejler regionens mangfoldighed. Fra sin beskedne begyndelse til sin nuværende popularitet har det arabiske køkken noget at tilbyde alle.

Der er mange moderne udgaver af  arabiske retter, der bliver mere og mere populære i Vesten. Det er hurtig mad, det er også street food og bazar-mad. En af de retter, der er kommet på møde er shakshuka, en ret med æg pocheret i en tomat- og pebersauce. En anden er som vist her hummus, en kikærtedip, der ofte serveres med pitabrød. Andre populære retter omfatter falafel (stegte kikærtekugler), kebab (grillede kødspyd) og tabbouleh (en salat lavet med bulgurhvede, persille og mynte).

Madrid og spansk mad

fransk køkken

italiensk køkken

Mad fra hele Asien.

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler