Garden of Dreams i hovedstaden Kathmandu i Nepal

Kathmandu, en by der skal udforskes

Katmandu er hovedstaden i Nepal. Byen har omkring 675.000 indbyggere og ligger i Kathmandudalen i ca. 1325 meters højde i det centrale Nepal nær floderne Vishnumati og Bagmati. Byen er samtidig distriktshovedkvarter for Kathmandu District.

Uanset om du har en enkelt dag i Kathmandu før din vandretur eller byen har en hel uge til at sætte sit aftryk, er det svært ikke at lade dens charmerende gader, smukke templer og gæstfri mennesker komme helt ind under huden på dig. Med sine nydelige bygninger og utallige butikker er der masser at tage sig til, og den rige kultur kan både opleves på byens museer eller ved en gåtur i Kathmandus snørklede gader.

Kathmandu tempel med aber

Kathmandu templet Swayambhunath, helligdom i Nepal med artige aber

Thamel i Kathmandu, en bydel med spændende handelsboder, restauranter og butikker

Thamel, som er den bydel, hvor de fleste hoteller, restauranter og butikker ligger spredt i, er sammensat som en labyrint af små veje og gyder, hvilket gør selv en lille gåtur i byen til et nyt eventyr. På de mindste sideveje og i de fjerne baggårde gemmer der sig spændende sider af byen, som man ikke forventer. Det er ikke kun de traditionelle seværdigheder, der et besøg værd i Kathmandu, og et indblik i den travle hverdag i storbyen synes at være ligeså værdifuldt. Hverdagen roterer omkring slagtergaden, frugt- og grøntmarkederne på byens torve og den travle tandlægegade; en gade med utallige tandlæger med farvestrålende skilte og ikke mindst Vaishya Dev – eller tandpinetræet, hvor lokale sømmer en mønt fast for at lindre deres tandpine. Uanset i hvor høj grad man studerer et kort for at lære byen at kende, synes der altid at dukke en ny smutvej eller en hyggelig sidegade op – det er bare at kaste sig ud i det.

Thamel i Kathmandu, Nepal

Thamel i Kathmandu, Nepal

Begiver man sig uden for Thamels gader er der andre spændende bydele og attraktioner at tage fat på. Nær Thamel finder man Garden of Dreams, der, som navnet antyder, er en vidunderlig og fredfyldt oase midt i storbyen. Med sine planter og træer og idylliske indretning er det et perfekt sted at tilbringe en doven eftermiddag. På trods af placeringen på en stor vej, er der plads til at finde og ro og for blomsternes dufte til at udfolde sig. Fortsætter man af samme vej væk fra Thamel render man kort efter ind i Naraynhiti, kongefamiliens forhenværende palads, og stedet hvor store dele af kongefamilien, heriblandt kongen og dronningen, blev dræbt af kronprinsen. I dag er det et museum, der viser flere af de smukke værelser i paladset og har detaljer om massakren, der fandt sted i 2001.

Kathmandu Durbar Square, Nepal

Kathmandu Durbar Square, Nepal

Et utal af templer i Kathmandudalen og på UNESCO´s verdensarvsliste

Til et stærkt hinduistisk land som Nepal hører selvfølgelig en masse religiøse symboler og bygninger. Der ligger en masse smukke templer spredt omkring i Kathmandu, men intet kan måle sig med de tre Durbar Squares i Kathmandudalen i byerne Kathmandu, Patan og Bhaktapur. Alle tre er på UNESCOs verdensarvsliste og ligger forholdsvis tæt på hinanden, og det er tydeligt at de gamle templer er noget helt specielt. Lokale og turister besøger flittigt stederne, men den store mængde af templer gør at de besøgende spredes, så man kan nyde omgivelserne i sit eget tempo.

Den buddhistiske Boudhanath-stupa i Kathmandu er den største af sin slags i Asien og er ligeledes et sted, hvor mange lokale kommer for at bede. Størrelsen og menneskemængden alene er nok til at begejstre de fleste, men hvis det ikke er tilstrækkeligt kan det anbefales at bestige stupaens åbne etage. Det giver en mere rolig oplevelse og en anden vinkel til at nyde hele pladsen og de farverige bedeflag, der pryder monumentet.

En kulinarisk oplevelse i Kathmandu

Det indfødte folk i Kathmandudalen er kendt som Newari, og den traditionelle mad bør opleves i Kathmandu. Flere restauranter specialiserer sig i denne type mad, der består af linser, karry, forskellige typer kød og ris. Er det ikke sagen, kan man altid prøve de lækre momoer; en dumpling som man dypper i en sovs af peanut og tomat – en evig favorit.

Hele oplevelsen af Kathmandu krydres med det gæstfri folk, som alle steder tager godt imod rejsende. Man bliver ofte mødt med et venligt ’namaste’, og det er velkendt ordsprog, at man kommer til Nepal for bjergene, og kommer tilbage for folket.

Vil du læse mere om rejser til Nepal?

 

https://www.traveltalk.dk/holi-i-nepal/

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler