Holzmarkt– Frirum i Berlin med urban kreativitet

Holzmarkt i Berlin, et kreativt frirum skabt i utraditonelt område

Holzmarkt i Berlin er et nyt kreativt frirum i Berlin er dukket op på adressen Holzmarkt 25, der indtil for nogle få år siden var ren party zone. Området har været åbent længe, men det er stadig under opbygning.

berlin_1

Initiativtagerne ser det som en Dorf, en landsby, der ligger langs Spree i Friedrichshain.

Indtil videre er der på området omkring 20 forskellige projekter og virksomheder inden for kunst, kultur, restauration, fødevarer – og en børnehave.

Her er urban farming, live musik – lokale bands tilbydes faciliteter til at optage live optræden, beach bar, caféer, bageri, optræden og træning af artister, yoga, sprogkurser og danseundervisning. Kort sagt et meget bredt udbud.

Personerne bag Holzmarkt lægger stort vægt på at skabe alternativer til de mere kommercielle tilbud.

berlin_2

Clubbing gæsterne bliver også voksne i Holzmarkt i Berlin

Holzmarkt i Berlin er allerede godt kendt for strandbaren Pampa. Den har siden sin start for et par år siden været godt besøgt især i weekenderne, hvor det tidligere var chill-out med musik, drinks og snacks.

Nu satser de mere på familier. Her er sandkasse til børnene og menuen er is, burgere og pizza – med mulighed for at få undervisning i at lave pizza.

Ved siden af er der gjort plads til bæverne, så man kan se, hvordan de lever på kanten af Spree.

Om aftenen er her musik med DJs i weekenderne og hverdagsaftener med events som swing aftener, bog releases, film og debat.

Hvem står bag Holzmarkt i Berlin?

Bag det overordnede projekt står organisationen Genossenschaft für Urbane Kreativitet. Det er et kooperativ med formål at fremme kreativitet og bæredygtighed i byudviklingen.

Personerne bag er en blanding af kreative sjæle, erfarne og pengestærke business angels og folk med forstand på byudvikling. Kooperativet ejer grunden, står for opbygning af faciliteter – og er altså kun i mindre grad involveret i de enkelte projekter på området.

Formålet er ganske enkelt på lang sigt at skabe et afkast til kooperativet, hvilket skal sikre en langsigtet og bæredygtig udvikling.

Holzmarkt - frirum med urban kreativitet midt i Berlin - Berlinblog.dk

Drømmen om et alternativt, bæredygtigt og holdbart sted

Flere af de involverede giver udtryk for, at det er trættende at opleve, at nye steder allerede efter 5 – 10 år må lade livet, når områderne bliver gentrificeret, og de ikke længere kan betale de stigende huslejer.

Beach barerne i Friedrichshain langs Spree har efterhånden alle måtte vige for byens udvikling. Yaam overlevede, dog nogle få hundrede meter nede ad floden, men ellers er bredden langs Spree efterhånden ved at være bebygget.

Holzmarkt i Berlin er lavet efter en model, der – i hvert fald på papiret – skal sikre en mere varig udvikling af området, og Genossenschaft für Urbane Kreativitet har nedfældet dette i sit manifest.

berlin_5, Holzmarkt

Berlin, Holzmarkt

 

Gourmetrestauranten Katerschmaus midt i området

Restauranten Katerschmaus er et kapitel for sig og en anden måde at tolke det kreative frirum i Berlin.

Her er dækket fint op i restauranten, der ligger helt ud til kanten af Spree. Mad og vin er i en klasse for sig, og der er virkelig kræset om råvarer, tilberedning og servering. En gourmetoplevelse i fantastiske omgivelser.

berlin_7

Har Holzmarkt i Berlin kun lige begyndt sin udfoldelse ?

Vi er ikke i tvivl om, at vi er blandt kreative i den meget dygtige og professionelle klasse.

Hele iscenesættelsen af stedet, måden det er organiseret på og deres kommunikation omkring projekterne er en meget moderne start-up bygget på nyeste model med afkast via bæredygtighed.

Desuden vil projektet give noget tilbage til byen, hvilket det blandt gør ved at være noget for alle:

Ud til Holzmarkt Strasse opføres 400 ungdomsboliger, og planen er, at der også senere skal være et hotel. Langs Spree og rundt på hele området anlægges stier med adgang for alle. Læg hertil, at Berlins kunstnere får en ny platform til at udøve og promovere deres performance ved hjælp af de forskellige projekter.

Det kommer til at tage flere år, før området er udbygget med alle de planlagte faciliteter, og det passer egentlig fint med oplevelsen af at være midt i udviklingen.

Stedet kunne på overfladen se tilfældigt, vildtvoksende og kreativt ud, som vi kender det fra RAW eller YAAM. Forhåbentlig er Holzmarkt her ved at skabe en model, der bygger på det, som Berlin kan i kreative og spontane retninger, men i en model, der driver en mere langsigtet og bæredygtig udvikling.

Uanset valg af teoretiske modeller og lejlighedsvis skepsis på sociale medier, så kan det ikke ændre den samlede oplevelse af, at ildsjæle igen har sat gang i udviklingen i Berlin og givet byen et rigtig fedt sted.

Holzmarkt (Berlin) aftenen er igang

Holzmarkt (Berlin) aftenen er igang

Vil du læse mere om Berlin og Tyskland?

Juni 2021, Tyskland genåbnet for dansk besøg og turisme

Sylt, Hamborg Berlin, Dresden, München, Berchtesgaten og mange flere rejsemål her.

Tyskland kan besøges igen uden Corona dokumentation, men…!

Læs mere om Berlin på  Berlinblog.dk, en personlig og meget vidende blog om Berlin og god partner!

Direkte til Holzmarkts hjemmeside

Læs mere om Tyskland på www.traveltalk.dk.

Mere Berlin her på Traveltalk.dk

Brlo Brwhouse, Berlins eget ølmærke: Craft Beer og Biergarten

Historien on den berømte Currywurst

 

Klunkerkranich – Udsigt fra det økologiske Berlin

Oplev Tyskland fra din retro camper eller campingvogn. Billigt, maks. frihed og oplevelser ved hver frakørsel. På roadtrip og campingferie i Tyskland.

https://www.traveltalk.dk/camping-i-tyskland/

 

Andre storbyrejser i hele verden?

Flere storbyrejser i Europa og i hele verden

Det kunne sikkert også være Amsterdam, der er så utroligt laid-back, hyggelig og fremme i  øko-skoen.

Amsterdam weekend få timer fra Danmark

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler