VM i Moskva, Rusland og det du skal se i Moskva

Scroll

Til VM i fodbold i Moskva –  og sightseeing.

Maj 2018:
Takket være en række forrygende præstationer af Kong Christian og Co. blev vi sommeren 2018 forkælet med dansk deltagelse i VM 2018 i fodbold i Rusland. Verdens største land var fra d. 14. juni og cirka en måned frem være vært for en slutrunde, der  kommer til at tilføje et par nye, store øjeblikke til dansk fodboldhistorie.

World Cup 2018, football fans on the streets of Moscow

World Cup 2018, danske glade fans i Moskva´s gader

Et af disse øjeblikke kunne passende komme, når vi d. 26. juni møder franskmændene på Luzhniki Stadium i den russiske hovedstad Moskva. Skulle man være blandt de heldige, der har fået billet til det, der kan blive den afgørende kamp for videre dansk deltagelse i turneringen, har vi lavet en lille oversigt over topattraktionerne, som man bare må se, mens man venter på startfløjtet.

 

FIFA VM 2018 Moskva

FIFA VM 2018 Moskva

Ud at se på Moskvas røde mure, og så er der Moskva floden

Moskva er en ældgammel by og emmer af kultur og historie. Byens centrum byder på en perlerække af arkitektoniske såvel som politiske ikoner. For eksempel kan man gå en tur langs Moskva floden og Kremls røde murer. Kreml som det fremstår i dag blev bygget under Ivan d. 3 af Moskva – også kendt som Ivan den Store – i slutningen af 1400-tallet. Ivan den Stores renovering af det eksisterende byggeri startede med, at han sendte bud efter ombejlede italiænske renæssancearkitekter som Petus Antonius og Marcus Rufus til at designe dets murer, tårne og paladser. Siden da har mange russiske statsoverhoveder haft helårsresidens i Kremls paladser. Kreml er således på mange måder et meget smukt ikon på et til tider meget anspændt forhold mellem Østen og Vesten på den internationale politiske scene.

Bolshoy Kamenny Bridge is a steel arch bridge spanning Moskva River at the western end of the Moscow Kremlin.

Bolshoy Kamenny broen går over Moskva River her i den vestlige del af Moskva Kreml

Set fra turistens perspektiv er det i sidste ende kun Vasilij-katedralen, der passerer Kreml på listen over ikoniske must-sees under rejsen til Moskva. Heldigvis for den travle fodboldfan ligger de to bygningsværker et stenkast fra hinanden. Katedralens såkaldte ’løgkupler’ prydet i de farvede mønstre er næsten synomymet for Rusland og østens antitese til Det Hvide Hus i Washington D.C. Bygningsværket blev igangsat af Ivan Den Grusomme som et symbol på triumf i krigene mod Kazan. Katedralet har siden 1990’erne virket som museum, efter Sovjetunionens ledere konfiskerede den fra den russiske ortodokse kirke som en del af deres forsøg på at fjerne religion fra det russiske samfund i starten af 1900-tallet. Det korte af det lange er, at alle bør gøre sig selv den tjeneste at slå vej forbi Den Røde Plads i Moskva og derfra betragte den prægtige katedral.

Komsomolskaya undergrundsbane station i Moskva

Komsomolskaya undergrundsbane station i Moskva

Har du set Moskva´s metro, en af verdens smukkeste ?

Skønt taxapriser i Moskva ifølge et studie foretaget af Price of Travel i 2017 skulle være ganske rimelige, må man ikke snyde sig selv for at søge ned i undergrunden. Metrostationerne er nemlig prydet med kunst i alle afskygninger; vægmalerier, lysekroner, skakternet granitgulve og meget mere venter under byen på de mange metrostationer. Her gør det ikke noget, hvis der er lidt ventetid på toget – der er masser at udforske. Har man fået taget et kig på Kreml, Den Røde Plads og Vasilij-katedralen kunne man f.eks. hoppe på metroen og smutte lidt sydpå i byen og se Gorky Park.

Kort sagt er der her tale om en solid blanding af en park i traditionel forstand med storslåede blomsterbede og springvand og så et par forlystelser oven i hatten. Om man er der for en tur i karussellen eller blot en spadsertur, så er det et besøg værd. Skulle man foretrække at blive omkring Kreml i håbet om et glimt af Præsident Putin kunne man alternativt se Bolshoi-teatret. Det er et af de absolut fineste og mest sagnomspundne steder indenfor ballet på verdensplan, hvor Tchaikovskys legendariske komposition Svanesøen fik premiere for første gang tilbage i 1877. Balletinteresseret eller ej, er Bolshoi i høj grad en fysisk manifestation af russisk kulturs storhedstid.

Moscow, Rusland 2017. State Academic Bolshoi Theatre Opera and Ballet illuminated for free open air international festival Circle of light

Moskva, Rusland. Bolshoi Teatret Opera and Ballet oplyst under den internationale festival Circle of light i 2017

Moskvas gader og stræder rummer helt sikkert mere, end hvad der kan dækkes her, så derfor er det bare om at gå på jagt på egen hånd. Har man det officielle fanpas fra FIFA er der gratis offentlig transport på kampdagen, og man kan derfor komme vidt omkring, fra den ene billedeskønne metrostation til den anden, hvis ventetiden inden kampen synes uoverkommelig. God tur – og kom så Danmark!

Læs mere om Rusland her

Læs mere om Moldova, tidligere USSR

På vinrejse til Moldova ?

FIFAs officielle hjemmeside

Læs mere om Storbyrejser til mange andre lande

Paris, den måske mest besøgte hovedstad for en weekend

Læs om andre nye rejsemål i Østeuropa

Georgien og de berømte hulebyer, en verdens attraktion

Sjældne hulebyer i Georgien

Ukraine, Middelhav og camping

Camping ferie i Kroatien er super populært, se hvorfor?

Kort oversigt

Populære rejseartikler