Det er mange veje til Holland.
Min egen interesse for Holland går langt tilbage. Min far havde besøgt landet allerede i 1947, og jeg har mange af hans fascinerende sort hvide fotos fra dengang sirligt sat op i et fint album med præcise data og sted og dato, også personer på rejsen samt formål på alt. Hollandske venner har senere fortalt, at det var meget tidligt at rejse til Holland efter krigen. Alt var først lige åbnet efter de vindende parters forhandlingerne efter krigen, og de fortalte om landets skæbne under krigen, der var meget hårdere end Danmarks. Heldigvis blev Amsterdam sparet helt under 2. verdenskrig. Senere var det min interesse for kunsthistorie, der trak mod Rembrandt og museerne, og snart efter eller parallelt hermed meldte hollandsk fodbold sig på banen med ret festlige ture til Amsterdam; ja ned at nikke til Michael Laudrup, der havde kronede dage hos Alax Amsterdam. Med sine ca. 750 km fra Danmark ligger Holland godt i bilrattet, og du får Tyskland med som bonus og måske Belgien.
Hollands kamp mod elementerne begyndte tidligt
“I Begyndelsen skabte Gud Himlen og Jorden undtagen Holland, for det skabte Hollænderne” er et dækkende udtryk til at beskrive landets kamp mod havet. Amsterdam opstod som en fiskerby omkring 1125, da fiskerne byggede huset i Amstel flodens udmunding, den flod, som ville give dagens Amsterdam sit navn.
I en tid, hvor vi mærker og frygter klimaforandringernes uforsigelighed og konsekvenser, så har hollænderne nydT godt af en for længe siden oparbejdet ekspertise i at håndtere havet i de lavland, Holland består af. Diger og huse på pæle som husbåde er bare begyndelsen på den historie. Idag er denne know-how en skattet eksportvare.
Holland ligger for det meste 6 meter under havets overflade
Mere end halvdelen af Holland ligger cirka seks meter under havets overflade, og mere end 20% af landarealet er arealer, der er skabt af den tidligere havbund ved afdrypning, dræning og dige bygning. Disse drænede områder kaldes koge. Polderne (lavlandet) er skabt ved brug af drænings møller, som blev opfundet i 1414. Omkring 1450 fandtes mange af de 10.000 vand-og vindmøller, der prægede landskabet i den sydvestlige kystbælte. Vand og vindmøller er angiveligt indført i Holland fra korstogene i Mellemøsten, så Holland er i sig selv enestående, hvad angår den multifunktionelle anvendelse af vindmøller. Den industrielle revolution betød afslutningen af på brugen af vindmøller. Allerede i 1923 var antallet af vindmøller svundet til 3000, og i dag er der kun 900 møller tilbage.
Det tolerante Holland
Holland har altid været et tolerant land, der bl.a. hilste portugisiske jøder, franske huguenotter og de flamske protestanter velkommen, da de flygted for undertrykkelse i deres respektive lande. Flygtninge har i høj grad bidraget til Holland’s økonomiske udvikling, der allerede blomstrede i 1600-tallet, kendt som det gyldne århundrede. Så kom blandt andet det hollandske Ostindiske kompagni (VOC) i 1602 og det hollandske West India Company 1921. I denne periode blomstrede kulturen og kunsten med mestre som Rembrandt, Vermeer og Jan Steen.
Hollandske tulipaner er en fantastisk specialitet, kom og se dem under blomstring i foråret
Tulipaner, en af verdens første spekulative investeringer
Tulipaner, som beskriver farven på den hollandske landskab hvert forår, blev indført i landet af botanikeren Carolus Clusius i 1593, da han importerede planter fra det osmanniske imperium til Hortus Botanicus (Botanisk Have) i Leiden. Den hollandske tulpanmanin går tilbage til 1620, hvor investorerne betalte for sjældne tulipanløg med deres vægt i guld, som tvang priserne i vejret indtil markedet kollapsede 1636. I dag er Holland ‘s eksport 6.500 millioner tulipanløg årligt, der genererer mere end 400 millioner om året. Hvert forår kommer omkring 1,5 millioner turister fra hele verden til tulipan-distriktet for at opleve blomstrende tulipaner.
Say Gouda: Den store, hollandske eksportvare
Hollænderne er også store og anerkendte osteproducenter. Løbe historierne går tilbage til middelalderen, hvor de officielle markeder for mejeriprodukter og våghus åbnede. På disse steder blev både kvaliteten og vægten af osten skarpt kontrolleret. Alene Edam port eksporterede en millioner pund ost i 1649. Denne ost kom fra producenter i provinserne Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland og Utrecht.
De hollandske byer Amsterdam, Haag og Maastricht kan præsentere et unik billede af landet. Amsterdam, der er landets hovedstad, er landets økonomiske centrum og er kendt for sit koncentriske kanal bælte. Haag er hjemsted for den kongelige familie og den hollandske regering og parlament. Maastricht, Holland ældste by og er beliggende i Limburg bakkerne, blandt romerske ruiner og huler.
Holland skal opleves fra en cykelsaddel
Der er noget for enhver at se i Holland. Besøg de mange museer, tag på cykling gennem tulipan marker, sejler langs den hollandske vandveje og sov i et palads hotel.:Og husk Alle hollændere taler godt engelsk og er meget venlige.
Tak til det Hollandske Turistkontor for tekst og inspiration, Meget mere her om Holland i 2018!
Kort og godt om Holland
Hovedstad: Amsterdam
Landekode: +31
Areal: 41.543 km²
Befolkningstal: 17,02 millioner (2016) Verdensbanken
Officielle sprog: Nederlandsk, Papiamento, Frisisk
Valutaer: Euro, Amerikanske dollar
Læs mere om Holland
Amsterdam, en weekendtur til Amsterdam og et pakket roadtrip til en virkelig fed storby
Den officielle hollandske hjemmeside
Andre rejsetips til weekendture til storbyer?
Læs også om Bruxelles og Belgien her
https://www.traveltalk.dk/berlins-eget-oelmaerke/
https://www.traveltalk.dk/berlins-eget-oelmaerke/