Englands madkultur fra Fish & Chips til Michelin stjerner

Scroll

Englands madkultur er i kraftig og positiv vækst.

Englands madkultur var for ret få år siden ikke noget at råbe hurra for, men idag er Englands madkultur og gastronomi i rivende udvikling og en rejse værd  i sig selv. Restauranter med Michelin-stjerner, madlavningsskoler af høj kvalitet, streetfood og landmands-markeder. Der  er også madfestivaler, gastropubs, Slow Food UK og – ja – fisk og chips. De bidrager alle til Storbritanniens voksende ry som en destination for madelskere. Englands madkultur er i top. De mange forskellige regioner i Storbritannien er ved at genvinde deres traditionelle lokale retter og tilbyder dem med en nyfundet stolthed, og indflydelsen fra Storbritanniens forskellige etniske baggrunde afspejles i den brede vifte af køkkener, der er på tilbud.

Englands madkultur Wales lam (protected brand)

Englands madkultur Wales lam (EU protected food brand, nu truet af Brexit (2019)

48 regionale fødevarer med beskyttede mad-brands

Englands madkultur har også sin base i selvprodcerede stadig bedre råvarer. Regionale fødevarer fra hele Storbritannien, har nu status som beskyttede madnavne. De omfatter Welsh Lamb, Melton Mowbray tærter, Kentish Ale Cornish klumpet fløde og Whitstable-østers.

blank

Der er nu snesevis af restauranter med Michelin-stjerner i Storbritannien, som The Fat Duck, takket være landets mange nye kreative kokke. Og den store britiske pub – en institution – vinder nu anerkendelse for sine madtilbud, med The Hand and Flowers i Marlow som den første pub, der blev tildelt to Michelin-stjerner. Jo Englands madkultur har rykket en hylde op.

Ethnic street food in East London

Ethnic street food in East London

Etnisk mad for alle sanser er en vigtig del af Englands madkultur

Engelsk madkultur tilbyder også et varieret udvalg af etniske fødevarer hvor du får værdi for pengene. Du kan finde et indisk karryhus og en kinesisk restaurant eller take-away på de fleste større gader. Thailandsk og tyrkisk, græsk og vietnamesisk, italiensk, spansk, jamaicansk og peruviansk mad kan alt sammen findes i Storbritannien. Det handler ikke kun om lavpris mad, der er også kinesiske, indiske og peruvianske restauranter med Michelin-stjerner.

Mad-scenen hjælpes af Storbritanniens landbrug og fiskeri, der leverer friske, lokale råvarer fra marker, frugtplantager, floder og hav. Englands madkultur ville ikke være nået til nuværende niveau uden disse kvalitets leverandører af råvarer, og parternes indsigt i værdien at et tæt parløb. Det samme ser vi jo i Danmark, hvor hver egn nu leverer flere råvarer, der identificerer dem som egnstypiske ogaf høj kvalitet. Tænk f.eks. Lammefjordskartofler, Samsøkartofler, Lollands kartofler. Det er ikke mindst denne type udvikling, Englands madkultur kan takke for sin optur.

Englands madkultur er også 470 vingårde og 1000 bryggerier

Der er 470 kommercielle vingårde i England og Wales. Der er godt og vel 1000 bryggerier der laver øl i Storbritannien. Mange af dem laver rigtig øl på fad.
Er du til Gin og Tonic så er The feathers i Oxfordshire noget for dig:

englands madkultur The world's largest gin collection, at The Feathers Hotel in Oxfordshire

Englands madkultur -og drinks to match: The world’s largest gin collection, at The Feathers Hotel in Oxfordshire

Top Whisky og nu også Gin for kendere i England

Englands madkultur trives fint med en tilsvarende udvikling inden for drikkervarer fra lemonader til Gin. Storbritannien er således den største eksportør af gin i verden,  og “London Gin” er anerkendt af EU som en Special Quality Beverage (Drik af særlig kvalitet). The Feathers hotellet i Oxfordshire har som udsøgt eksempel mere end 400 forskellige gins, og det er den officielle verdensrekord. Der er over 3000 forskellige gins world-wide. It´s gone crazy. Og nu til noget andet udover procenten:
Whisky omfatter 70 % af hele den skotske føde- og drikkevareindustri. Mere end 40 destillerier og besøgscentre er åbne for besøgende.

malt_whisky_trail-2

The Malt whisky Trail

En fantastisk mulighed for at smage sig gennem den skotske malt whisky historie og dens stadig voksende smagsudtryk er en tur måske uden for mange timer bag rattet, men bedre med en “designated driver”, er kendt som the Malt whisky trail (spor).

The Glenlivet whisky barrels in front of the distillery

The Glenlivet whisky barrels in front of the distillery

Malt Whisky Trail forbinder ni ikoniske whisky destillerier  i Moray Speyside, det område med den største koncentration af whiskydestillerier i verden. I det maleriske landskab omkring floden Spey finder du mange af verdens mest berømte mærker af single malt Scotch whisky, men også fantastiske whiskybarer og en fantastisk natur. Samt turen tilbyder et fascinerende indblik i scotsk historie  fra regionens gyldne strande, dybe fyrreskove, rigeligt dyreliv til sneklædte bjerge. Skotland er så meget mere, end vi normalt tror.  Whisky stoppestederne på Malt Whisky Trail spænder fra boutique produktion til globale mærker. Du møder de håndværkere, der bærer mere end 250 års viden om skotsk whisky produktion fra dens tidlige dage med ulovlige destillerier  beliggende fjernt og højt i bakkerne til de tidlige pionerer inden for lovlig destillation. Under besøgene i destillerierne,  vil du dufte til  whisky lige fra fadet, mærke varmen fra kobber fadene og nyde atmosfæren i de fine gamle produktions haller. Der er masser at opleve for whisky elskere.

Du besøger steder som the Glenfiddich, the Glenlivit og the GlenMoray. This is the real whisky deal.

Det er muligt at følge Maltwhisky-stien her og besøge destillerier i det skotske højland.

Besøg England

Downton Abbey blev optaget på Highclere Castle i England

Læs om trendy London Gin hotel her

Gin & Tonic anyone? Nyt Boutique & Ginhotel i London

Flere shopping tips til London

Bestil rejsen

Forsikring

Kort oversigt

Populære rejsemål