Tyrkisk mad, alt om det lækre og sunde verdenskøkken.

TravelTalk - Rejsemal Icon
Rejsemål  

Tyrkisk mad og det tyrkiske køkken fra Menemen til Iskender-kebab.

Tyrkisk mad og det tyrkiske køkken har fortjent en gennemgang fra morgenmad til natmad. Det er nemlig ikke kun fast-food. Det er fin gammel madkultur. Ligesom det franske, italienske, asiatiske og det kinesiske køkken. Her i det tyrkiske køkken findes uanede mængder af rene tyrkiske specialiteter inspireret både af Asien og europæisk mad. Det er et verdenskøkken præget af den centrale placering mellem de 2 kontinenter. Måske lidt et fusionskøkken. Så hvor kommer det fra præcist?

Det osmanniske køkken, det ultimative fusionskøkken mellem øst og vest?

Tyrkisk køkken er et velsignet mix  helt fra det osmanniske køkken, som kan beskrives som en fusion og forfining af Middelhavs-, Balkan-, mellemøstlige, centralasiatiske, østeuropæiske og armenske køkkener. Med andre ord, der trækkes på så mange spændende inspirationskilder i det tyrkiske køkken. Måske det ultimative fusionskøkken? Funderet i en lang historisk og kulturel sammenhæng, der også er yderst interessant.

Nogle af de mest populære tyrkiske retter og drikkevarer kan du se herunder. Så er du også lidt mere klar til rejsen til Tyrkiet!

Menemen Tyrkisk morgenmad med æg tomater og peberfrugter. Hav en god dag!

Menemen Tyrkisk morgenmad med æg tomater og peberfrugter. Hav en god dag!

Tyrkisk mad fra morgenstunden. Menemen, god morgen Tyrkiet!

Tyrkisk meget populær morgenmad med æg, peberfrugter, løg, tomater og kartoffel. Sund og nærende, en god start på dagen.

Meze Tyrkiet. Mad til hverdag og fest. Lækkert og sundt.

Meze Tyrkiet. Mad til hverdag og fest. Lækkert og sundt.

Meze fra Tyrkiet. Tyrkisk mad begynder med de lækre forretter

En gennemgang af mad i Tyrkiet er ikke komplet uden de lækre tyrkiske forretter. De tyrkiske forretter hedder mezer og er en masse forskellige kolde og varme retter serveret i små skåle. På nogle restauranter kommer tjeneren ind med en bakke fyldt med forretter, og her kan man selv udpege dem, man har lyst til at prøve. På andre restauranter skal man selv bestille disse fra menukortet. Tyrkerne stiller normalt forretterne midt på bordet, så alle kan smage dem.

Spinat og æg pie, pita flat brød og varmt lavash eller lavas

Spinat og æg pie, pita flat brød og varmt lavash eller lavas

Lavas, intet måltid uden det perfekte brød til forretterne i tyrkisk mad

Sammen med de mange forretter serveres ofte det hvide luftige brød lavas, der kommer direkte fra stenovnen og stilles på bordet. På brødet er der sesamfrø.

Kigærte suppe, Mad fra Tyrkiet

Kigærte suppe, Mad fra Tyrkiet

Tyrkisk suppe

Tyrkerne elsker at spise suppe – især om natten. Derfor findes der mange supperestauranter, også kaldet suppehaller. Det er ret almindeligt at spise suppe med fårehjerne, fåreøjne eller lignende, men også de mere almindelige tomat-, kyllinge- og linsesupper fås.

Döner kebab

Döner kebab

Döner-kebab, mad fra Tyrkiet, vi har lært at elske

I Tyrkiet tager man normalt ikke en sandwich eller en burger som en hurtig mellemret, men i stedet en döner-kebab. Ved små boder i gaderne skæres okse-, lamme- eller kyllingekød af et lodret spyd og lægges i et halvt franskbrød eller rulles ind i durum – en slags pandekage – sammen med salat, tomat, agurk, løg og krydderier.

Adana Kebab with dressing, tyrkisk mad

Adana Kebab with dressing, tyrkisk mad

Adana-kebab, se denne krydrede variant over Kebab

Det tyrkiske køkken rummer mange variationer over et tema, regionalt bestemt. Adana stammer fra den tyrkiske millionby Adana øst for Alanya. Kebab’en består af godt krydret, hakket oksekød klemt omkring et spyd og herefter grillet.

Shish-kebab på vej, mad fra Tyrkiet

Shish-kebab på vej, mad fra Tyrkiet

Shish-kebab, se den måske mest kendte  tyrkiske ret

Tyrkisk mad er måske  især kendt hos os for stykker af okse-, lamme- eller kyllingekød grillet på spyd. Shishkebab, shashlik var  oprindelig krydrede og ofte marinerede små stykker af lam og får stegt over gløder på tynde grillspid. Betegnelsen bruges også om samme tilberedning af også fisk, skaldyr, andre kødstykker og grøntsager tilberedt på samme måde.  Yummy!

Iskender kebab, mad fra tyrkiet

Iskender kebab, mad fra tyrkiet

Iskender-kebab, en lækker variant af Döner Kebab

Som döner-kebab, men serveret på en tallerken med brødstykker nederst og kødet oven på tilsat yoghurt og tomatsovs.  İskender kebab er består af skiver döner kebab kød toppet med en rygende varm tomatsauce over stykker af sprødt pitabrød og generøse mængder af specialfåremælkssmør og yoghurt. Den kan tilberedes af tyndt skåret grillet lam eller kylling. Velbekomme.

Aubergine-kebab, se hvordan auberginer løfter Kebab

Kød og aubergine grillet på spyd.

Osmanisk pande er gedign tyrkisk mad i et lerfad

Tyrkisk mad, når det er mest autentisk: Retten består af oksekød, løg, hvidløg, en række forskellige grøntsager og en lækker sovs. Serveres ofte i lerfad over åben ild.

Köfte. tyrkiske kødboller

Köfte. tyrkiske kødboller

Köfte, den tyrkiske variant af frikadeller på oksekød?

Tyrkiske kødboller, lavet af hakket oksekød blandet med løg, persille og krydderier. Köfte er en del af hjertet i det tyrkiske køkken.

Tyrkisk mad, grillet laks med timian

5 mest populære fisk i tyrkisk køkken Middelhavet som leverandør

Når du tænker på tyrkisk køkken, er det første, der kommer til at tænke, normalt ikke fisk. Fisk spiller dog en meget vigtig rolle i det tyrkiske køkken og går dybt tilbage i historien. Verdens bedste fisk kan nydes i Tyrkiet, selvfølgelig afhænger det hele af sæsonen, da dette spiller en vigtig rolle. Omgivet af havet på tre fronter er Tyrkiets lækre udvalg af fisk et must-prøve for alle fiskeelskere! Her er de 5 mest populære fisk i tyrkisk køkken. Langs med floderne nydes dog også ferskvandsfisk i stort antal.

Ansjoser i det tyrkiske køkken

Grillede ansjoser i det tyrkiske køkken

Grillede ansjoser

Friske ansjoser, hvis navn er knyttet til Sortehavet, er en af de mest populære og velsmagende fiskearter i tyrkisk køkken. Denne berømte indbygger i Sortehavet og Middelhavet, hvis navn betyder “lang og spids fisk”, præsenteres på et dusin forskellige måder. Uanset om de dampes, grilles eller endda serveres i en risret, er hver enkelt ret så lækker som den næste. Det bedste tidspunkt at prøve disse dejlige ansjoser i Tyrkiet er i månederne november til februar.

Havaborre i tyrkiske køkken

Havaborre i tyrkiske køkken

Havaborren, sund, lækker og fedtfattig

Havaborre er en af ​​de mest lækre fisketyper, du kan smage frisk i de varme sommermåneder. Denne store buttede fisk er hjemmehørende i det sydlige Ægæiske Hav og Middelhavet. De er opdelt i 12 arter og er kendt for deres fedtfattige kød og dejlige smag. I det tyrkiske køkken er denne fisk enten grillet, dampet eller bagt i salt. Det bedste tidspunkt at spise havabborre er fra maj til slutningen af ​​september.

Havbrasen i tyrkisk køkken

Havbrasen i tyrkisk køkken

Havbrasen – nu også i supper

I Tyrkiet fanges havbrasen normalt ud for kysten af ​​Middelhavet og Det Ægæiske Hav. På grund af fiskens vægt er det en af ​​de mest generøse muligheder for fisk til mange  i tyrkisk køkken. Med kun få tynde knogler er denne faste fisk meget velsmagende. Generelt grillet, men kan også laves til en suppe og er meget populær blandt dine gæster. Mens du er på ferie ved Middelhavskysten, støder du på mange lokale fiskere. Se hvad de har af fisk. Mange af dem kan lidt engelsk, og vil gerne snakke med dig. De er stolte af deres fangst, og du bliver klogere på tyrkisk fisk. Hvis det er en flyvefisk, vil du ikke være i tvivl.  🙂

Blåbars, populær fisk i tyrkisk mad

Blåbars, populær fisk i tyrkisk mad

Blåbars, pas på tænderne (fiskens)

Blåbars, der er berømt for sine tænder, der er skarpe nok til at rive igennem fiskelinjen, er også kendt som “havets dronning”. Den bedste måde at spise bluefish/blåbars på er at have den grillet. Afhængigt af størrelsen er den også meget velsmagende i en gryderet, dampet, omrørt eller bagt i pergamentpapir. Hver variation af retterne lige så uimodståelig som den næste kan opleves over hele landet, især i Istanbul.

Rød multe, lækker fisk lavet i ovn, tyrkisk mad

Rød multe, lækker fisk lavet i ovn, tyrkisk mad

Rød multe -havets veganer, det er også tyrkisk mad, sundt og lækkert

Den røde multe kan let skelnes fra andre fisk, da den har en umiskendelig rød og gul finne. Disse dybhavsfisk findes normalt i Det Ægæiske Hav og Middelhavet. De kan vokse op til 40 cm i længden. Der er 4 typer rød multe, sten, sand, urte og pasha. Oktober er langt det bedste tidspunkt at spise denne lækre fede fisk. I det tyrkiske køkken grilles den, bages i pergamentpapir eller steges i ovn.

simit

simit

Simit, de lækre tyrkiske rundstykker, en væsentlig del af tyrkisk mad

Speciel form for rundstykke, som spises meget til morgenmad. Sælges til næsten ingen penge af gadesælgere fra små vogne.

Dessert, frugt for alle pengene eller Baklawatil desserten for tyrkisk mad ?

Det er meget almindeligt at spise frugt til dessert. Frugterne er altid friske og lækre, fordi de ofte bliver plukket lige bag byen. Det er også muligt at få kager, baklawa, der gerne gennemvædes af honning eller sirup, og som derfor er meget søde.

Efes Beer at the “Beach Club” in Kaş, Turkey

Efes Beer at the “Beach Club” in Kaş, Turkey

Tyrkiske drikkevarer til tyrkisk mad

Øl, lokalt hedder den nok Efes.

Man finder både Tuborg og Carlsberg på restauranter og i supermarkeder, men man skal ikke snyde sig for den gode lokale øl, Efes.

Vin, prøv en Doluca

Tyrkisk vin er ret ukendt herhjemme, men det er en skam. Der er mange mindre vinavlere, der tæt på Middelhavet laver imponerende god vin. Hylderne i supermarkedet bugner af vin, men der er stor forskel på pris og kvalitet. Et af de mest kendte mærker er Doluca, der findes i tre varianter.

Raki TyrkietRaki Tyrkiet

Raki Tyrkiet, minder om Sambuca og Ouzo.

Raki, prøv Tyrkiets Sambuca efter god tyrkisk mad

Efter en tur gennem det enorme udvalg af tyrkisk mad, kunne man få lyst til en drink. Hvad med en Raki? Raki blandes op med vand og bliver herefter hvid. Kaldes også for løvemælk. Minder meget om det græske Uzo. Raki er en anislikør med oprindelse i Tyrkiet. Den minder meget om andre typer af likører som pastis, sambuca, arak, ouzo, tsikoudia, tsipouro og mastica, der ligesom raki er populære i Middelhavsområdet og dele af Balkan.

Rejser til Tyrkiet

Begynd med vor introside til Rejser til Tyrkiet med links til forskellige forslag

Primo Tours

 

 

Den tyrkiske riviera, lige ud til Middelhavet

 

Golfferie i Tyrkiet ved Middelhavet

Mad fra hele verden, lad os tage til Costa Rica?

 

Currywurst fra himmel til helvede

Spanske vindistrikter. Ideer til eventyrlige vinrejser.

https://www.traveltalk.dk/englands-madkultur/

Gør dine rejsedrømme til virkelighed

Du kan søge på 1, 2 eller 3 kriterier:

Rejseinteresse
Rejsemål, der matcher din rejseinteresse
Rejsearrangør der kan levere din drømmerejse

Hvad slags ferie kunne du tænke dig?

Hvilket land kunne være dit rejsemål?

Rejsebureauer


Vidste du, at Traveltalk har over 1000 rejsetips og vokser hver dag. Klik Bookdinrejse.dk for at se mere fra danske rejseleverandører. Se også flybilletter mv fra Skyscanner.

Kort oversigt

Nyeste Rejseartikler