Casado! – Lækker mad fra Costa Rica

Scroll

Costa Rica mad: Casado er Costa Rica´s nationalret: Sorte bønner er altid med i Casado

Costa Rica mad er simpelt og nærende. Casado er på mange måder med til at definere Costa Rica. Costa Ricas køkken er virkelig sundt, lækkert og varieret. Costa Rica er mere end blændende hvide strande og dybe jungler. Det er også en stolt kultur og madtradition, der er lækker, sund og “easy on the eyes”. Det er kort sagt værd at sætte sig lidt ind i, men lille advarsel, du bliver sikkert sulten! Costa Ricas gastronomiske tradition låner fra de oprindelige stammer i Mellemamerika, fra den spanske indflydelse og fra det afrikanske køkken. Det er mad for alle sanser. Det er de mest friske råvarer, og alt fra havet og ofte sorte bønner, der er signature ingredienser.

Det skal tilføjes, at der er betydelige regionale forskelle, så det er værd at rejse lidt rundt alene af den grund, hvis man er lidt til at lære nyt om mad i Mellemamerika.

Traditional food in Costa Rica. Rice, beans, salad, tortillas, pork beaf chicken or fish.

Traditional food in Costa Rica. Rice, beans, salad, tortillas, pork, beef, chicken or fish.

Og hvad betyder Casado?

Det er måske lidt sjovt at vide, at det betyder “en gift mand”, eller “en jaget mand”, altså en eftertragtet mand. Det er en billig ret, hvilket er karakteristisk for Costa Ricas køkken,  bl.a fordi den kan laves af de ingredienser man har ved hånden. Det er hele grundtemaet. Den har sin egen tolkning i Costa Rica, men findes i det mellemamerikanske køkken flere steder og længere syd på også. Det er en nærende afbalanceret ret med proteiner, ikke forarbejdede kulhydrater og ikke for meget fed.

Hvordan laver man Casado? Her er opskriften

Det er mange variationer af Casado, men der er næsten altid bønner og ris, og små hvide riskorn anvendes.
Se denne opskrift, der indeholder svinekoteletter, ris, bønner, hvidløg, tomat, gulerødder, sorte bønner og ost og dertil kan tilføjes små totillas. En ret med meget lidt fedt og balance mellem protein, kulhydrater og fedt.

Ingredienser til en Casado

  • 4 svinekoteletter
  • Salt og peber, efter smag
  • 2 hvidløgfedd, knust
  • vegetabilsk olie til stegning
  • 1/2 kop oksekød bouillon
  • 2 modne planeter, skrælede og skiver
  • 1 lille salathoved (isbjerge)
  • 1 skiver tomat
  • 1 gulerod, revet
  • Vinaigrette
  • 3 kopper hvid ris, kogt
  • 3 kopper sorte bønner, kogte
  • 4 æg, stegt eller hårdt kogt
  • 1 kop queso fresko, skiver
  • tortillaer efter behov, husk der er meget mad

Tilberedningen af Casado

  1. Begynd med at krydre svinekoteletterne med salt, peber og hvidløg. I en stor stegepande, opvarmes to spiseskefulde vegetabilsk olie over medium varme og steg svinekødet efter ønske på hver side. Derefter bruges juicen fra stegepanden til saucen ved at tilsætte 1/2 kop oksekød og bring e det i kog. Lad reducere til 1/3 kop og læg den til side.
    2 I en separat stegeepande steger du grøntsagerne i lidt olie, indtil de er gyldenbrune.
    3 Forbered i mellemtiden salaten ved at kombinere den revne gulerod og tomatskiver. Krydr med salt, peber og vinaigrette; sæt til side.
    4 For at anrette skal du dække fire store tallerkener med bananblade og placere de forberedte portioner side om side: en svinekotelet med lidt salsa til hver tallerken med en portion stegte gøntsager til siden, efterfulgt af salat, ris, bønner, et stegt eller hårdt kogt æg og nogle skiver queso-fresko. Sørg for at have masser af tortillas klar.
    5 Server straks med en god kop Costa Rica kaffe eller iskolde cervezas (øl som San Miguel)  på en varm dag.

 

Costa Ricas køkken: frokostretterne er også lækre og nærende

De fleste ticos (betegnelsen for de indfødte  i Costa Rica) spiser “casado” til frokost.

Casado kommer i flere varianter som sagt, men kan også være en “side order” eller med pommes frites, avocado, i kombination med Tortillas med ost, æg eller majs. En anden frokost ret kunne være “picadillo”, som er en  gryderet med kartofler, løg, peberfrugter  og masse milde krydderier. Costa Rica mad er generelt mild.

Casado, typisk Costa Rica mad en af mange varianter

Casado, typisk Costa Ricas køkken, med råvarer i mange varianter

Andre retter fra Costa Rica: Den farvede hane og Salsa Lizano

Køkkenet fra Costa Rica er præget af sund balance mellem proteiner, kulhydrater og fedt med friske råvarer og en ret enkel tilberedning, der er nem at variere. Det gælder også morgenmaden.

Ticos er typisk morgenmaden, og en energibombe, til at starte din morgen på bedste vis. Hvis du ser nærmere på den typiske morgenmad og casado, vil du opdage, at disse to måltider er meget ens i dens sammensætning.

Gallo pinto - traditional dish of Nicaragua and Costa Rica made with rice and beans.

Gallo pinto – a traditional dish of Nicaragua and Costa Rica made with rice and beans.

Traditionelt er Costa Rica´s  morgenmad sammensat af æg, brød – som hvidt brød, ristet brød, kager osv. – og ost – og typisk den lokale vores hvide ost ved navn Turrialba. Dertil rigeligt med majs tortillas, creme fraiche, stegte, kort ristede  grøntsager, pølse eller en anden slags kød kan også tilsættes  og Gallo Pinto. Den farvede hane! Det er faktisk en skål med  en blanding af ris og bønner, der får sit navn på grund af det med en del god vilje kan ligne hanens farvede fjer sammenlignet med  bønner blandet med ris i en skål.

Denne ret spises også i forskellige latinamerikanske lande med forskellige versioner af den. Det er den typiske morgenmad i Costa Rica. Folk her spiser i øvrigt gallo pinto uanset tid på dagen. Det er et perfekt måltid til morgenmad, frokost og middag.

Pintoen – hvordan den også kaldes også – tilberedes med løg, peberfrugter, koriander og hvidløg i en gryde med enhver form for olie. Denne skål er en fantastisk kilde til kulhydrater og protein.

Der er en “hemmelig ingrediens” til  din morgenmad i Costa Rica. En, der er meget smagfuld, lidt krydret og virkelig uforglemmelig … Salsa Lizano –eller Lizano-sauce. Denne dressing er meget populær blandt ticos, og den betragtes som en vigtig del af det traditionelle køkken i Costa Rica.

Besøg Mellemamerika

Intro til Mellemamerika som rejsemål

Dykkerferie til Belize

Honduras – en usleben diamant og perfekt for dykkerferie

 

 

Kort oversigt

Book din rejse her

NEWS TRAVELTALK

Populære rejsemål